Vosganian: Inflatie anuala va atinge 6-7% la sfarsitul lui 2008

Luni, 28 Iulie 2008, ora 15:21
1081 citiri
Vosganian: Inflatie anuala va atinge 6-7% la sfarsitul lui 2008

Rata anuala a inflatiei s-ar putea tempera pana la 6-7% la sfarsitul acestui an, a declarat luni ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian."Inflatia poate fi cu plus sau minus un punct procentual peste nivelul anuntat", a explicat Vosganian.


In iunie, inflatia anuala a fost de 8,62%, iar analistii anticipeaza atingerea unui varf al inflatiei in iulie, in jur de 9,5%, ca urmare a majorarii unor preturi administrate, precum cele la gaze si electricitate.


BNR a estimat, in ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, un nivel al inflatiei anuale de 6% la finalul acestui an, mult peste tinta anuntata, de 3,8% plus sau minus un punct procentual.


Ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru sfarsitul acestui an este de 5,8%, usor mai optimista decat cea a bancii centrale.


Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) prezenti la eveniment au refuzat sa comenteze declaratia ministrului, facuta cu doar cateva zile inainte de aprobarea raportului trimestrial asupra inflatiei, in care BNR ar putea anunta o noua prognoza pentru inflatia de final de an.