Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Implicarea Iranului in proiectul Nabucco este o decizie de natura politica si nu economica

Vosganian: Implicarea Iranului in proiectul Nabucco este o decizie de natura politica si nu economica

Implicarea Iranului in proiectul conductei de gaze Nabucco este o decizie de natura politica si nu economica, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Orice solutie de incorporare a Iranului in proiectul Nabuccoeste o consecinta de natura politica. Chestiunea relatiei cu Iranul este la nivel politic si nu economic", a precizat ministrul Vosganian.


Varujan Vosganian a mai spus ca Romania sprijina proiectul South Stream si, daca va fi invitata, va participa la acest proiect. Pana la acest moment, nu au existat discutii pe aceasta tema, la nivel oficial, a explicat Vosganian.


Grupul OMV, unul dintre principalii membrii ai consortiului, a anuntat marti ca proiectul conductei de gaze naturale Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana (UE), nu ar trebui sa excluda Iranul ca furnizor pe termen lung.


UE considera proiectul Nabucco, estimat la 7,9 miliarde euro, un pilon pentru planul de reducere a dependentei de gazele naturale rusesti, insa a evitat sa includa Iranul pe lista posibililor furnizori majori din motive politice si din cauza opozitiei manifestate de Statele Unite.


"Iranul este pe locul doi la nivel mondial din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale. Prin urmare, sa construim conducta Nabucco si sa spunem ca nu ar trebui sa transporte gaze din Iran nu ar avea sens", a declarat in urma cu cateva zile directorul executiv OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.


Acesta a declarat in cadrul Summitului Reuters pentru Investitii in Europa Centrala ca obtinerea de resurse din tarile caspice precum Azerbaidjanul si Turkmenistanul este o prioritate, insa gazele din Iran raman o optiune de aprovizionare pe termen lung pentru proiect.


Luna trecuta, presedintele grupului ungar MOL, un alt partener in cadrul Nabucco, a spus ca proiectul ar deveni realitate daca Iranul ar participa.


Planul Nabucco are in vedere transportul de gaze naturale din zona Caspica si din Orientul Mijlociu, din Turcia, catre OMV in Austria, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, si ar urma sa devina operational in 2013. Membrii acestui proiect sunt: grupul austriac OMV, MOL din Ungaria, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria, Botas din Turcia si RWE din Germania. Lungimea conductei ar atinge 3.300 kilometri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1183 ori