Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Economia romaneasca va continua cursul pozitiv

Vosganian: Economia romaneasca va continua cursul pozitiv
Economia romaneasca va continua cursul pozitiv in urmatorii cinci-sase ani, in conditiile in care investitiile vor atinge nivelul de 150 miliarde euro in urmatorii patru ani, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. "Romania se afla pe primul loc in zona Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste acceptarea de catre Comisia Europeana a programelor eligibile pentru finantare din fonduri europene. Ne situam peste Polonia, Cehia si Ungaria", a afirmat ministrul Economiei si Finantelor, la seminarul "Economia romaneasca in perspectiva anului 2009", ce se desfasoara la Cap Aurora.


Pana in luna iulie a acestui an, Romania absorbit fonduri europene in valoare de doua miliarde euro, iar beneficiul net s-a situat la 1,5 miliarde euro."Fondurile comunitare alocate Romaniei in perioada 2007-2008 se ridica la cinci miliarde euro, iar suma totala a fondurilor europene este de 25 miliarde euro", a precizat Vosganian.

Investitiile straine directe au atins valoarea de 30 miliarde euro, potrivit oficialului MEF, iar pana in prezent, au acoperit un milion de salariati din Romania.Suma alocata de la Bugetul de stat prin politicile publice este de 50 miliarde euro, a precizat Vosganian. Fondurile pentru cheltuielile de capital au crescut de cinci ori in 2007, fata de suma alocata in 2005, si au ajuns la 25 miliarde euro, ceea ce indica o pondere de 18 la suta in Produsul Intern Brut.Investitiile in domeniul energetic se cifreaza la 15 miliarde euro.

"Sistemul energetic romanesc genereaza investitii anuale de doua miliarde euro din fonduri proprii", a afirmat Varujan Vosganian.
Investitiile straine
in Romania au atins valoarea de 5,8 miliarde euro dupa primele sapte luni ale anului, in crestere cu un miliard de euro fata de nivelul inregistrat in prima jumatate a anului de 4,8 miliarde euro, a adaugat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

In acelasi timp, nivelul investitiilor din Cehia, Ungaria, inregistreaza un ritm descendent.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1152 ori