Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian : Deficitul bugetar a ajuns la 1,3-1,4% din PIB

Vosganian : Deficitul bugetar a ajuns la 1,3-1,4% din PIB

Deficitul bugetar a fost de 1,3 - 1,4% din PIB dupa primele noua luni ale anului, nivel pe care Guvernul vrea sa-l pastreze si in octombrie, pentru a se incadra in obiectivul anuntat pentru acest an, de 2,3% din PIB, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. "La noua luni, deficitul bugetar a fost de 1,3 - 1,4% din produsul intern brut, nivel pe care guvernul vrea sa-l pastreze si in octombrie, insa, daca salariile bugetarilor s-ar majora,  acesta ar creste cu 1,5 puncte procentuale in 2008", a mai spus Vosganian.


O astfel de crestere a deficitului bugetar - pana la 3,8% din PIB in acest an - ar insemna depasirea pragului de 3% din PIB impus de UE, ca o conditie prevazuta de Tratatul de la Maastricht si criteriu pentru aderarea la zona euro. In plus, depasirea plafonului de decicit european ar putea atrage declansarea unei proceduri de infringement de catre Bruxelles.


Dupa primele opt luni ale anului, deficitul bugetar se adancise pana la 1,02% din produsul intern brut (PIB), de la 0,64% din PIB in primele sapte luni, calculat la cifrele avansate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in proiectia din primavara, de 475 miliarde lei.


Insa CNP a revizuit in crestere, in prognoza preliminara de toamna, estimarea pentru PIB-ul din 2008, la 505 miliarde lei, deficitul bugetar la opt luni fiind in acest caz de doar 0,88% din PIB.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1301 ori