Vosganian: Bugetul consolidat a avut excedent de 0,2% din PIB in primele doua luni ale anului

Marti, 11 Martie 2008, ora 12:33
950 citiri
Vosganian: Bugetul consolidat a avut excedent de 0,2% din PIB in primele doua luni ale anului

Bugetul general consolidat, care include bugetul de stat si bugetele de asigurari de sanatate, sociale si pentru somaj, a avut un excedent de circa 0,2% din produsul intern brut (PIB) in ianuarie si februarie, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Astfel, statul a redus emisiunile de titluri de stat in aceasta perioada, deoarece nu are nevoie sa se imprumute, a mentionat Vosganian, la un seminar despre pensii private.


Ministrul s-a aratat, de altfel, multumit de incasarile bugetare, in conditiile in care inasprirea politicii monetare a bancii centrale a urcat dobanzile din piata, iar bancile cer dobanzi mari la titlurile de stat. "Nu ne grabim sa muscam momeala", a spus Vosganian.


La ultimele emisiuni de titluri de stat, dobanzile pe care Ministerul Economiei si Finantelor a acceptat sa le plateasca au fost cuprinse intre 9,29 si 9,47% pe an, semnificativ peste nivelul pe care il platea anul trecut, cand miniserul s-a imprumutat chiar si la dobanzi de sub 7% pe an.


In calendarul emisiunilor de stat pe 2008, MEF anuntase un volum al emisiunilor de titluri de stat de 11 miliarde lei (3,3 miliarde euro). Ministerul a reiterat, in acelasi calendar, o emisiune de euroobligatiuni de minim 500 milioane euro, cu scadenta la zece ani, anuntata inca de la inceputul lui 2007.


In primele doua luni ale acestui an, incasarile la bugetul consolidat au sporit cu 56,2% fata de acelasi interval din 2007 pana la 25,6 miliarde lei, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a MEF.


Ministrul a precizat, marti, ca MEF va plati o s ubventie de 1 leu/litrul de motorina pentru agricultura, care, in opinia sa, acopera nivelul accizei.


Accentuarea inflatiei din aceasta perioada, ca urmare a unui efect de baza (inflatie mica in primele luni ale anului trecut) va fi depasita, considera Vosganian, care anticipeaza chiar o deflatie (rata negativa a inflatiei) in septembrie, pentru ca la sfarsitul anului inflatia sa coboare spre nivelul prognozat.


In februarie, inflatia anuala s-a accentual pana la 7,97%, nivel usor sub estimarile analistilor, insa banca centrala anticipeaza un salt al inflatiei inprima jumatate a acestui an pana peste 8%.