Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian a relativizat declaratiile lui Basescu privitoare la Gaz de France

Vosganian a relativizat declaratiile lui Basescu privitoare la Gaz de France
Ministrul roman al finantelor, Varujan Vosganian, a relativizat, marti seara, la Viena, declaratiile presedintelui Traian Basescu privitoare la asocierea Gaz de France in proiectul Nabucco, explicand ca a fost vorba despre un anunt de "ordin protocolar", relateaza AFP.

Proiectul gazoductului Nabucco, ce ar trebui sa aduca Uniunii Europene, in 2012, gaz din Marea Caspica, pentru a reduce dependenta UE de gazul din Rusia, a primit, marti, la Viena, un al saselea partener - compania germana RWE - dar deschiderea sa catre compania din Franta este departe de a fi un lucru deja stabilit, comenteaza AFP.

Niciunul dintre directorii sau ministrii prezenti marti la ceremonia de la Viena nu a dorit sa se lanseze in declaratii cu privire la o eventuala participare a Gaz de France, subliniaza AFP. In acest context, agentia noteaza ca si ministrul roman al finantelor, Varujan Vosganian, "a relativizat" declaratiile presedintelui Traian Basescu, care anuntase in ajun, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, aflat in vizita la Bucuresti, ca grupul francez va fi asociat la proiect.

"A fost vorba despre un anunt de ordin protocolar. Orice decizie (privind un eventual al saptelea partener - n.r.) trebuie sa fie luata si anuntata de catre cei sase parteneri", a insistat Vosganian, scrie AFP.

Responsabilul grupului turc Botas, Saltuk Duzyol, a insistat, la randul sau, asupra faptului ca orice decizie in aceasta privinta trebuie luata de catre toti asociatii la proiect.

Turcia s-a impotrivit, in urma cu cateva luni, intrarii grupului francez in proiectul Nabucco pentru a protesta fata de recunoasterea genocidului armean de catre Parlamentul francez.

Directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a subliniat marti ca actionarii "sunt dispusi sa primeasca un al saptelea partener, in masura in care un asemenea demers ar consolida proiectul". Oficialul a evitat totusi sa faca vreo nominalizare cu privire la acest al saptelea partener, noteaza AFP.

Consortiul Nabucco reuneste acum - in jurul grupului austriac OMV - compania RWE (numarul doi pe piata energiei in Germania) si societatile nationale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania).

Lucrarile pentru acest gazoduct, evaluat la 5 miliarde de euro si care ar urma sa aiba in final o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, prevazute initial sa inceapa in 2009, ar putea fi amanate cu un an, a anuntat, pe de alta partem directorul executiv al proiectului, Reinhard Mitschek.

"Punerea in functiune ar putea, de asemenea, sa fie decalata cu un an, pana in 2013, chiar daca, in masura posibilului, am dori sa incepem primele livrari de gaz in 2012, cum era prevazut initial", a spus Mitschek marti seara, la Viena.

Proiectul Nabucco are menirea de a diversifica aprovizionarea energetica a UE, evitand Rusia si aducand gaz din bazinul Marii Caspice.

"Am depasit o etapa importanta in ceea ce priveste securizarea aprovizionarii energetice in Europa", a subliniat reprezentantul guvernului german, Hartmut Krausse, la ceremonia de semnare a acordului de cooptare a companiei RWE in proiect.

Numele RWE fusese citat in numeroase ocazii ca fiind favorit, alaturi de cel al companiei franceze Gaz de France, pentru acest proiect destinat sa reduca dependenta UE de gazul din Rusia, principalul sau furnizor.

Obiectivul Nabucco este de a permite UE, care importa in prezent aproape 90% din volumul sau de gaze din Rusia, Alegeria si Norvegia, sa primeasca livrari si din Orientul Mijlociu, in special din Iran. Mitschek a spus ca gazoductul ar putea, "incepand din 2015", sa aiba Iranul printre sursele sale de aprovizionare. El a reafirmat ca proiectul "nu este indreptat impotriva Rusiei".

Totusi, Nabucco este in concurenta cu proiectul ruso-italian South Stream, care are un buget dublu fata de cel al Nabucco, de 10 miliarde de euro. Gazoductul South Stream ar urma sa treaca pe sub Marea Neagra si sa ajunga in Bulgaria, unde se va ramifica in doua tronsoane - unul spre nord-vest, in Austria, iar celalalt spre sud, in Grecia si in Italia.

South Stream, proiect pentru care Gazprom s-a asociat cu grupul italian ENI, ar urma sa devina functional tot in 2013.

"Proiectul Nabucco este complementar" proiectului South Stream, a subliniat marti ministrul austriac al economiei, Martin Bartenstein, la ceremonia de cooptare a RWE in proiectul Nabucco, gazduita de ministerul sau. in opinia oficialului austriac, deosebirea este ca Nabucco "este mai avansat in termeni de panificare si proces politic".

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1078 ori