Vosganian a cerut Guvernului ca ministrii din comisia de privatizare a Daewoo sa nu fie remunerati

Sambata, 13 Ianuarie 2007, ora 16:40
1160 citiri

Ministrul Economiei si Comertului Varujan Vosganian va ramane in comisia de privatizare a companiei Daewoo Craiova, insa a solicitat Guvernului ca ministrii care fac parte din aceasta comisie sa nu primesca indemnizatie.

"Am transmis o solicitare verbala secretarului general al Guvernului prin care am propus ca ministrii din comisia de privatizare sa nu primeasca indemnizatii. Daca va exista o indemnizatie, eu voi dona banii in scopuri sociale. Raman in comisie pentru ca nu cred ca ministrii trebuie sa fuga din aceasta raspundere", a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, ministrul Economiei Vosganian Vosganian.

Ministrii PD Radu Berceanu si Gheorghe Barbu s-au retras, vineri, din comisia de privatizare, din care mai fac parte ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu (PNL), in calitate de presedinte, ministrul Economiei, Varujan Vosganian (PNL), presedintele AVAS, Teodor Atanasiu (PNL), consilierul de stat din Cancelaria premierului, Razvan Orasanu, si vicepresedintele AVAS Laszlo Gyerko (UDMR).

Presedintele Traian Basescu a criticat, joi, la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, acei membri ai Guvernului care, in loc sa se ocupe permament de functiile detinute, fac parte din comisii de privatizare.

In replica, premierul Calin Popescu Tariceanu, presedinte al PNL, a declarat, joi, ca persoanele din componenta comisiilor de privatizare trebuie sa fie responsabile si cu puterea de decizie necesara rezolvarii rapide a unor eventuale probleme, iar abordarea indemnizatiilor acordate acestora este caracterizata de o tendinta populista.

"Nu poti plati un om cu responsabilitati la o privatizare de dimensiuni cu sume derizorii. Mai bine nu-l mai platesti deloc. Daca vrem sa cerem profesionalism si ca lucrurile sa fie tratate cu responsabilitate, e firesc ca din comisii sa faca parte oameni cu responsabilitati importante si putere de decizie, capabili sa depaseasca probleme si sa identifice solutii in timp util, pentru respectarea calendarului de privatizare", a spus Tariceanu.

El a explicat ca acesta este si motivul pentru care comisia de privatizare a Daewoo Automobile este formata din persoane cu responsabilitati importante.

Procedurile de privatizare a companiei vor incepe in luna martie 2007 si urmeaza sa fie finalizate in vara anului viitor, potrivit calendarului anuntat de autoritati.

Compania Automobile Craiova, detinuta de stat, a cumparat actiunile detinute de compania coreeana Daewoo Motor la uzina de Automobile Daewoo Craiova, pentru 60 milioane dolari. Contractul de transfer al participatiei de 51% si tranzactia creantelor, intre Daewoo Motor Co si Daewoo Automobile Romania, a fost semnat la sfarsitul lunii august.

In urma tranzactiei, Automobile Craiova si-a majorat participatia la Daewoo Romania la 100%.Statul este actionarul majoritar al Automobile Craiova, cu 72,4% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 22%.

Pana in prezent, mai multe firme, printre care Ford, General Motors, Cherry si Tata s-au aratat interesate de privatizarea Daewoo Romania.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)