Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Videanu pune carul inaintea boilor

Videanu pune carul inaintea boilor

Planul de restructurare a sectorului energetic local, care prevede crearea a doua companii nationale integrate in domeniu, a fost gandit de Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, fara a avea la baza o strategie energetica actualizata.

Cea aprobata in 2007 de fostul guvern nu mai este de actualitate, pe fondul crizei si nu numai. Secretarul de stat pe energie din minister, Tudor Serban, ne-a declarat ca un grup de specialisti lucreaza la completarea strategiei energetice pe termen lung a Romaniei (2007-2020), elaborata in timpul fostului ministru de resort, Varujan Vosganian.

"Lucram acum la completarea strategiei cu lucruri care nu s-au zis, legate, de exemplu, de energia neconventionala. In mod normal, ar trebui ca strategia sa fie adoptata inainte sau in acelasi timp (cu proiectul de restructurare - n.r.), probabil va fi in acelasi timp. Am lansat intai public proiectul de restructurare, pentru ca lumea a fost mai interesata de companiile integrate", a spus Tudor Serban.


Ce tinte are Romania?


Desi in acest an consumul intern de electricitate a scazut cu circa 10%, pe fondul crizei, proiectul de reorganizare a sectorului asumat de Videanu se bazeaza pe o crestere anuala a consumului pana in 2025 de 2,5%, iar rata prevazuta in strategia energetica aprobata prin HG 1069/2007 este de 3%.


Totodata, actuala strategie prevede, de pilda, listarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica, primii doi mari producatori interni de energie, care insa ar urma sa fie desfiintati acum.


Specialistul in domeniu Jean Constantinescu ne-a declarat ca e anormal sa nu stabilesti intai tintele si pe urma mijloacele.


"Noi nu stim unde vrem sa ajungem, ce portofoliu vrem sa detinem - cat regenerabile, cat nuclear, cat termocentrale cu tehnologii de captare a CO2, cat hidrocentrale -, cum scoatem banii pentru investitii si care sunt cele mai potrivite variante", a mentionat Constantinescu. Potrivit reprezentantilor Hidrosind, "o restructurare fara strategie e lipsita de fond".


Acestia au precizat ca nu trebuie acunse costurile reale din sector, avertizand ca Hidroelectrica, intr-un viitor apropiat, ar putea intra in blocaj financiar , iar CET-urile din marile orase "sigur vor fi inchise in 2013", din cauza lipsei investitiilor de mediu.


"Nu trebuie sa se amestece sursele de energie, pentru ca se ascund costurile. Toata lumea va umfla pretul energiei, ca sa-si acopere cheltuielile mincinoase", a spus fostul lider al Hidrosind, Ilie Rosu. El a adaugat ca actualele costuri sunt "puternic deformate de incredintarile directe de contracte", iar prin restructurare, "nimeni nu va sti ce s-a intamplat, cine e responsabil". Rosu a avertizat ca, "dupa ce va trece criza, in toate companiile din sector vor incepe restructurari", pentru ca personalul e supradimensionat.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1313 ori
Citeste mai multe desprevideanu