Tariceanu si Vosganian transmit PSD ca bugetul nu poate fi modificat

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 15:24
1038 citiri
Tariceanu si Vosganian transmit PSD ca bugetul nu poate fi modificat

Premierul Tariceanu si ministrul finantelor Varujan Vosganian au declarat joi, la Iasi, ca nu sunt de acord cu propunerea PSD de a prezenta in Parlament un nou proiect de buget pentru anul 2008, argumentand ca solicitarile social-democratilor nu sunt fundamentate.

"Este un punct de vedere pe care eu nu-l impartasesc", a declarat Tariceanu despre solicitarea liderului PSD, Mircea Geoana, ca Guvernul sa vina cu o serie de masuri financiare urgente si chiar cu un nou buget. Premierul s-a referit la solicitarea PSD ca TVA-ul sa creasca pana la 25% pentru produsele de lux si sa scada pana la 5% pentru produsele alimentare, aratand ca in Romania a mai fost aplicat un TVA diferentiat iar rezultatul a fost "foarte prost". El a spus ca in situatia in care, de exemplu, pentru paine va fi aplicat un TVA mai mic, producatorii de paste fainoase sau biscuiti vor considera ca aceeasi masura fiscala trebuie aplicata si pentru produsele lor, informeaza NewsIn.

La randul sau, ministrul Finantelor a argumentat ca bugetul pe 2008 a fost construit tinand cont de politicile din programul de guvernare in baza caruia actualul Cabient a fost investit, ceea ce face imposibila modificarea bugetului. El a sugerat ca masura de redresare economica un control mai strict al cheltuielilor bugetare in 2008. "Ce trebuie facut in 2008 este sa continuam procesul de disciplinare a cheltuielilor bugetare", a spus Vosganian. Ministrul a precizat ca propunerile Ministerului de Finante referitoare la temperarea cheltuielilor bugetare in 2008 vor fi aduse la cunostinta partidelor parlamentare si a Comisiilor parlamentare de buget-finante.

El a anuntat ca isi propune ca in 2008 cheltuielile sa fie reduse cu 1,5 miliarde de euro numai prin aplicarea acestor masuri.

Liderii PSD au propus, miercuri, la Iasi, o serie de masuri pentru iesirea Romaniei din criza monetara, printre acestea numarandu-se si alcatuirea unui nou buget pe 2008, pe care actuala guvernare sa-l prezinte Parlamentului saptamana viitoare.

Masurile propuse de PSD sunt reducerea deficitului bugetar prin diminuarea cheltuielilor bugetare si cresterea TVA-ului la 25% la produsele de lux, reducerea ratei dobanzii de referinta cu 0,75 puncte procentuale, reducerea TVA-ului la 5% in cazul produselor alimentare si introducerea unei taxe pentru iesirile masive de capital din tara. De asemenea, liderii PSD au mai solicitat inghetarea preturilor la utilitati pe o perioada de sase luni, decizie care s-ar putea lua in urma unei intalniri dintre actuala guvernare si furnizori.

Liderul PSD a opinat ca, in actualele conditii, se prefigureaza o crestere economica de 3-4% si o inflatie de peste 6%, in anul 2008. "Dorim ca premierul sa vina neintarziat in fata Parlamentului si sa prezinte noua schita de buget, tinand cont de noii parametri ", a adaugat presedintele PSD.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.