Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tariceanu: PIB se va majora cu 9,1 la suta in termeni reali, in 2008

Tariceanu: PIB se va majora cu 9,1 la suta in termeni reali, in 2008

Nivelul cresterii economice pe intreg anul 2008 va fi unul ridicat, Produsul Intern Brut (PIB) urmand sa se majoreze in termeni reali cu 9,1 procente, conform estimarilor facute pe baza evolutiilor din prima parte a anului, a declarat, miercuri, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern, cand a facut o prezentare a evolutiei economiei pe urmatoarele luni si pentru anul viitor. 'Sunt elemente fundamentale pentru conceperea bugetului pe anul 2009 si un element de legatura intre bugetul pe anul acesta si cel pe anul viitor', a afirmat primul-ministru , precizand ca datele se bazeaza pe analize ale Comisiei Nationale de Prognoza.


Primul-ministru a precizat ca investitiile care se realizeaza in acest an sunt estimate la 170,3 miliarde de lei, echivalentul a 47 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 33,7 la suta din PIB .


'In anul 2008 investitiile publice urca de la 6,7 miliarde la 10 miliarde de euro. Cu 10 miliarde de euro am ajuns la aproape 20 la suta investitii in totalul cheltuielilor publice. Este un record fara precedent pentru Romania si pentru Uniunea Europeana . Comparativ cu 2004, in 2008 investitiile din fonduri publice au crescut de cinci ori', a declarat seful Executivului.


Tariceanu a precizat ca toate acestea se datoreaza unei politici liberale, si nu unei politici de stanga. 'Este cel mai bun exemplu ca politicile pe care Guvernul ce-l conduc le-a dus sunt de pura factura liberala, politici menite sa stimuleze cresterea economica accelerata care sa genereze bunastare. Accentul nu a fost pus pe politici sociale, dar finalul cresterii economice nu poate fi decat bunastarea cetateanului', a spus seful Executivului.


La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian , a adaugat ca investitiile straine au crescut de la 7,1 miliarde de euro la 10 miliarde de euro in acest an.


In ceea ce priveste rata inflatiei la sfarsitul anului, aceasta va avea un trend descrescator, respectiv de 6 la suta fata de 6,6 la suta la sfarsitul anului 2007. Deficitul de cont curent va fi de 13,4 la suta, iar castigul salarial mediu brut va creste cu 21,8 la suta fata de 2007, respectiv va fi la nivelul de 1.700 de lei, echivalentul a 470 euro.


Seful Executivului a adaugat ca pentru anul 2009 cadrul macroeconomic este constituit pe baza prognozei preliminare de toamna, care previzioneaza o crestere a PIB cu 6,5 la suta fata de 2008.


'Este o prognoza moderata, insa prefer sa mergem pe o astfel de prognoza si sa o depasim, decat sa mergem pe prognoze optimiste si sa cautam explicatii pentru ca nu le-am atins', a precizat premierul Tariceanu.


Pentru anul viitor, se previzioneaza o crestere a numarului de salariati cu 3 la suta, ceea ce inseamna intre 150.000 si 180.000 de persoane, in aceste conditii rata somajului fiind estimata sub 4 la suta. Castigul salarial mediul brut va fi majorat la 1.865 lei, echivalentul a 525 de euro, a mai spus primul-ministru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1322 ori