Statul roman da bani companiei americane Ford

Marti, 03 Februarie 2009, ora 10:25
1529 citiri
Statul roman da bani companiei americane Ford

Senatul a aprobat ieri, cu 99 de voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri, ordonanta prin care statul roman acorda un ajutor de stat pentru uzina americana Ford in valoare de 143 de milioane euro in perioada 2008-2012, ce are ca obiectiv dezvoltarea regionala.

Ordonanta data de guvernul Tariceanu in septembrie 2008 stabileste conditiile privind acordarea unui ajutor de stat individual in valoare nominala de 143 milioane euro, echivalent in lei, de catre Guvernul Romaniei, catre Ford Motor Company care a achizitionat potrivit contractului de vanzare cumparare 72,40% din actiunile detinute de AVAS la Societatea Comerciala Automobile Craiova. Prin contractul de vanzare, Ford se angajeaza la investitii totale de 675 de milioane de euro pentru retehnologizarea fabricii, iar guvernul s-a angajat sa acorde pentru productia de autovehicule, un ajutor de stat de 94,45 de milioane de euro, in perioada 2008-2012, iar pentru productia de motoare - de 48,5 milioane de euro in perioada 2010 - 2012. 

Ajutorul de stat individual regional acordat de Guvern are ca obiect sustinerea regiunii sud-vest a Romaniei si a fost autorizat de Comisia Europeana.

Ordonanta a avut un impact pozitiv asupra senatorilor. Verestoy Attila, UDMR, a spus ca sunt si alte firme, in afara de Ford, care au nevoie, pentru a supravietui crizei, de ajutorul statului. Si fostul ministru al  Economiei, liberalul Varujan Vosganian, a declarat ca aceste ajutoare de stat, atat de necesare, ar trebui prevazute in proiectul de buget pe 2009. "In proiectul de buget trebuie sa se prevada aceste sume disponibile pentru ajutorul de stat, cel mai eficient instrument pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca", a explicat Vosganian.

Ordonanta va merge spre aprobare la Camera Deputatilor, for decizional.

Industria automobilelor este una din cele mai afectate de criza, atat in lume, cat si in Romania. La sfarsitul lunii ianuarie, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca statul roman va sustine investitiile din domeniul constructiilor de automobile atat ale Ford, cat si ale Renault si a anuntat acest lucru si la ultima reuniune a Consiliului European.

Planul anticriza al Guvernului Boc are un capitol si pentru domeniul auto. Planul prevede instituirea unei taxe de poluare anuale, in functie de gradul de poluare al autovehiculului. Guvernul ar mai putea aproba, pe langa acordarea unei prime de 800 de euro pentru fiecare automobil reciclat in 2009, si amanarea de la plata TVA cu sase luni, pentru a ajuta relansarea industriei auto.

Pachetul de masuri prevede si facilitarea accesului de creditare pentru investitiile in sector, dar si pentru utilizatorii de autoturisme, prin bonificarea dobanzii. Alte masuri ce privesc relansarea industriei auto propun reducerea impozitului pe profitul investit in dezvoltarea si modernizarea produselor, tehnologiilor si a noilor capacitati de producere a componentelor auto. Ministerul Economiei isi mai propune sa sprijine reconversia profesionala a persoanelor disponibilizate din industria auto, prin cofinantarea scolarizarii personalului in perioada intreruperii temporare a activitatii.

Ajutoarele promise de premierul Boc pentru revitalizarea industriei auto, ce insumeaza aproape 500 milioane euro, vor fi acordate cu conditia ca profitul si dividendele obtinute de agentii economici sa fie reinvestite in Romania, a declarat pe 23 ianuarie pentru NewsIn presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Potrivit unor publicatii economice, in decembrie, constructorul auto american Ford, care intentioneasa sa investeasca 675 milioane de euro in Romania, incepand cu 2009, a cerut statului roman garantii pentru imprumuturi la Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de 400 milioane de euro. Totodata, presa a mai scris ca Renault, care are in stadiu incipient dezvoltarea unui centru de proiectare in valoare de 100 mil. euro la Titu, a recurs la o miscare identica, solicitand garantii pentru un imprumut de 100 milioane euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bani, #euro, #ford, #romania , #stiri Varujan Vosganian