Senatul a respins taxa pe averile mari initiata de UNPR

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 14:13
1576 citiri
Senatul a respins taxa pe averile mari initiata de UNPR

Senatul a respins marti legea privind taxa de solidaritate de 1% initiativa UNPR, dupa ce senatorul PSD Dan Sova a propus ca valoarea acesteia sa creasca la 10% pentru a aduce la buget aproximativ 30 de miliarde de euro, transmite NewsIn.

Taxa de solidaritate avea raport de respingere de la comisia sesizata in fond, acesta fiind adoptat de plen cu 53 de voturi "pentru", 44 "impotriva" si patru abtineri.

Initial, dezbaterile ar fi trebuit sa continue in urmatorul plen, dupa ce senatorul PSD Dan Sova a propus ca valoarea taxei sa creasca la 10%.

"Suntem in fata unei initiative foarte importante a colegilor de la UNPR. Am urmarit cu mare atentie datele prezentate de dansii in care, facand un calcul, de a carui corectitudine nu ma indoiesc, au stabilit ca am aduce la bugetul de stat 3 miliarde de euro pe an. (...)

In numele grupului dorim sa depunem un amendament ca taxa de solidaritate sa nu fie 1%, ci 10%. Astfel vom obtine la bugetul de stat 30 de miliarde de euro si cred ca asa putem sa iesim din criza", a spus Sova, primind aplauze din partea senatorilor.

Liberalul Varujan Vosganian a considerat in prima faza ca propunerea este ironica, pentru a scoate in evidenta absurditatea taxei de solidaritate.

"Faptul ca la PSD s-a venit cu aceasta propunere arata ca de fapt ei blameaza propunerea si o arunca in derizoriu. Nu m-as grabi cu aplauzele, pentru ca ce vroiam sa spun nu e o dojana la adresa PSD, ci faptul ca dansii introducand aceasta contributie vor doar sa sugereze ca masura nu este o masura justa si ar trebui sa ne mai gandim la ea", a spus senatorul.

Pesedistii insa au tinut sa sublineze ca propunerea de amendare a proiectului este serioasa si o sustin in continuare.

Sova a explicat: "L-am ascultat pe Varujan Vosganian, facand o pledoarie pentru cei 0,5% dintre romani cu averi mari. Noi nu ne-am propus sa facem amendamentul luandu-l in deradere.

Electoratul PSD este cel peste 74% care traieste in saracie. Cei 0,5% cu averi mari pot face eforturi sa plateasca 10%".

La randul sau, senatorul PSD Titus Corlatean a spus ca amendamentul este unul serios.

"Acest proiect merge in directia cea buna, pentru ca propune modificarea legislatiei fiscale, un prim pas catre impozitarea progresiva. Il salutam pe baze ideologice. Coalitia are o mare problema, pentru ca pentru PDL cota unica am inteles ca este ceva imuabil si sfant", a spus pesedistul.

Liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a evitat sa faca comentarii pe acest subiect, anuntand ca democrat-liberalii nu au o interventie pe acest subiect. Nici reprezentantii UDMR nu au comentat propunerea PSD.

Liderul senatorilor UNPR, Serban Mihailescu, a anuntat ca progresistii pot fi de acord cu acest amendament, cu rezerva ca doar cei care doresc sa contribuie cu mai mult de 1%.

Amendamentul propus de grupul PSD a fost respins ulterior de plen, cu 51 de voturi "impotriva", 38 "pentru", si noua abtineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#averi, #senat, #taxa, #unpr , #stiri Varujan Vosganian