Rompan: Painea se scumpeste chiar si cu reducerea TVA

Luni, 06 August 2007, ora 20:12
981 citiri

Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat, luni, ca producatorii din sectorul de morarit si panificatie vor continua sa scumpeasca painea, din cauza majorarii costurilor de achizitie a materiei prime, indiferent de decizia politica privind reducerea TVA pentru acest segment."Propunerea Rompan de reducere a TVA la paine s-a facut pentru scaderea fiscalitatii si, implicit, a evaziunii fiscale. Interpretarea ca diminuarea TVA duce la reducerea pretului la paine a fost data de Ministerul de Finante. Indiferent ce se va intampla cu TVA, producatorii vor scumpi painea in continuare, pentru ca pretul graului s-a dublat in dublat in ultima perioada", a explicat Popescu.

Potrivit lui Popescu, pretul graului a inregistrat o "crestere spectaculoasa", nu numai in Romania, ci si in tari precum Franta, Germania sau Anglia.

"In prezent, tona de grau se vinde cu 220 de euro in tarile europene si cu 240 de dolari in Statele Unite ale Americii. Totusi, s-ar putea sa asistam la o stabilizare a pretului in urmatoarea perioada", a mentionat Popescu.

Acesta a precizat ca Romania va fi nevoita sa achizitioneze grau, pentru a acoperi necesarul pentru panificatie, insa va avea probleme deoarece multe tari au oprit livrarile de grau.

"Deja Ungaria nu mai are grau pentru export. Romania va mai putea sa achizitioneze grau doar din Franta si, posibil, din Rusia", a spus Popescu.

Presedintele Agentiei pentru Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca in ultimele cinci zile au fost verificate 1.484 de companii din sectorul morarit si panificatie carora li s-au aplicat amenzi de peste trei milioane de lei.

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a declarat, saptamana trecuta, ca in urma sedintei de Guvern s-a decis ca autoritatile competente sa verifice producatorii de paine pentru reducerea evaziunii, dupa finalizarea acestor controale urmand sa se discute despre o eventuala reducere a TVA la paine.

Potrivit lui Remes, rezultatele acestor controale vor duce la inchiderea unui numar de producatori "care au fugit de fiscalitate".

In ceea ce priveste scumpirea painii, Remes a subliniat ca "aceasta majorare de pret nu este justificata". Producatorul de paineVel Pitar a majorat pretul painii in medie cu 10% , incepand cu 1 august, aceasta crestere fiind valabila pentru toate produsele de panificatie comercializate.

Ministerul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, recent, ca bugetul pentru 2008 nu include o cota redusa de TVA la paine.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)