Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania resimte o criza a fortei de munca,declara Varujan Vosganian

Romania resimte o criza a fortei de munca,declara Varujan Vosganian

Romania resimte o criza a fortei de munca in prezent, iar daca aceasta se cronicizeaza pot aparea mari probleme pe piata romaneasca, a declarat, la Paris, ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, care a participat la un seminar organizat de Camera de Comert si Industrie din Paris.


"Este foarte bine ca in perioda in care noi nu am putut asigura locuri de munca, in care nu am putut dezvolta, romanii sa plece, dar daca acest proces devine cronic s-ar putea sa creeze mari probleme Romaniei. Deja noi avem criza de forta de munca. Sunt zone intregi - Bucurestiul si zonele limitrofe, Banatul, Sibiul - in care aproape ca nu mai gasesti noi salariati. Am ajuns sa importam forta de munca din China in domeniul industriei textilelor.
In zona meseriasilor, avem un mare dezechilibru. Daca in ceea ce priveste studiile superioare facem fata, in ceea ce priveste zona mediana, a meseriasilor, de la sudori si lacatusi, pana la lipitori de termopane, exista deja o mare problema in Romania, care se resimte in industria constructiilor, de pilda. Avem din cauza asta un impact negativ aspura bugetului asigurarilor sociale. Toti oamenii acestia nu platesc deloc contributii, nu exista nici un sistem de urmarire si probabil ca intr-o buna zi se vor
reintoarce si vor fi intr-o situatie la fel de neplacuta cum sunt acum pensionarii agricoli. In plus, ei intorcandu-se, aduc bani, banii acestia preseaza pe piata monetara, sunt un factor de intarire al leului si de slabire a exporturilor si exista si o presiune infationista, din cauza faptului ca acesti bani, ai lor, din pacate sunt inca prea indreptati catre consum si prea putin catre investitii. Pe scurt, trebuie sa gasim o forma prin care sa-i aducem inapoi acasa, o formula care sa mearga chiar prin a-i incuraja, dandu-le loc de casa, dandu-le anumite facilitati in plan local. Pur si simplu, sa recolonizam Romania cu romani", a declarat Vosganian pentru Radio France International.

Odata cu intrarea in UE, structura migratiei la munca se schimba in favoarea meseriilor cu mai buna calificare. Asta are si o parte costisitoare pentru patronatul roman, care trebuie sa inceapa sa-si mareasca salariile. Una din cauzele pentru care salariile au crescut in 2006 in Romania este si aceasta concurenta, a UE. Nu mai poti glumi cu un specialist, mai ales cand este vorba de un specialist care este acomodat la sistemele moderne de management, a explicat ministrul economiei.

Vosganian a precizat ca statul roman este interesat ca muncitorii romani sa revina in tara.
"Eu am sa spun ca exista acest interes, este de doua feluri. Pe de o parte, este foarte bine sa se reintoarca, dar toti. Eu am intalnit, pe unde merg, situatii dintre cele mai ciudate. Am fost intr-o biserica romaneasca ce functiona intr-un bar care sambata, duminica se inchidea si era biserica; si oameni stateau in spatele tejghelei si isi faceau cruce acolo, dar asta au putut ei sa faca. Am intalnit altii care citeau pe internet revista 'Capital' si 'Ziarul financiar' si erau la curent cu tot ce se intampla in Romania. Am intalnit oameni care-mi spuneau cu o multa dezinvoltura, oameni care nu aveau studii superioare, cum s-au conectat ei la sistemul de creditare, cum si-au luat casa, cum sunt familiarizati cu cartile de credit. Lucrurile astea sunt foarte importante daca ei se intorc acasa. Deci nu este neaparat nevoie ca ei sa faca facultatea in strainatate, ei deja sunt familiarizati cu limbile straine, deja stiu ce inseamna sa respecti regula si daca respecti regula si nu folosesti tertipuri castigi mai mult. Ei sunt foarte necesari, sa se intoarca acasa. Deci ei sunt o resursa nu numai umana, ei sunt o resursa in planul mentalitatii. Dar, dincolo de asta, noi trebuie sa-i folosim nu doar pe romani, ci si pe straini. Iata de pilda, ambasadele care lucreaza la Bucuresti angajeaza romani la ambasade, pentru ca ei sunt mult mai familiarizati cu realitatile romanesti. Eu intentionez sa fac o intalnire mai larga cu atasatii nostri comerciali, dar cred ca la un moment dat ar trebui sa angajam si noi in strainatate persoane din strainatate. Sa nu facem comert exterior si popularizarea Romaniei numai cu romani. Avem nevoie si de calauze care cunosc rosturile", a spus Varujan Vosganian.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 984 ori