Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania nu are strategie energetica

Romania nu are strategie energetica

Membrii federatiilor sindicatelor din Hidroelectrica cer ministrului Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, retragerea Proiectului de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri de sprijin financiar pentru societatea comerciala de producere a energiei electrice si termice Termoelectrica SA, a declarat Ilie Rosu, presedintele acestei organizatii sindicale, miercuri in cadrul unei conferinte de presa.

Forma de restructurare propusa prin aceasta ordonanta inseamna trecerea la Hidroelectrica SA a unor centrale termice precum Doicesti, Borzesti Braila si Paroseni impreuna cu filialele lor de servicii unitati termice pe care sindicalistii le considera neproductive. Aceasta structura de la Termoelectrica urmeaza sa functioneze ca un centru de cost in cadrul Hidroelectrica, ceea ce, in opinia sindicalistilor, constituie o subventie mascata a ineficientei acestor centrale.

Constituirea acestei filiale presupune si preluare de catre Hidroelectrica a unor datorii destul de importante ale Termoelectrica catre creditorii sai, fapt ceea ce va ingreuna activitatea financiara a Hidroelectrica SA. Prin aceasta se poate ajunge la o indatorare a Hidroelectrica peste limite acceptate, deoarece prin acest proiect de OUG sunt scutite la plata doar anumite categorii de obligatii bugetare si sunt platiti furnizorii de materii prime, combustibil si servicii doar in limita sumei de 379.134.514 lei.

Solicitarea federatiei sindicale Hidroelectrica - Hidrosind - este de a privatiza Hidroelectrica pe piata de capital, in vederea asigurarii stabilitatii societatii si a surselor de finantare pentru valorificarea potentialului hidroenergetic, masura in consonanta cu directivele Comisiei Europene.

Sindicatele se opun acestei ordonante deoarece, prin absorbtia unei parti a Termoelectrica, gradul de indatorare a Hidroelectrica creste, ratingul societatii are de suferit iar listarea la Bursa a acesteia se va face in defavoarea atat a societatii cat si a economiei romanesti. Totodata, apreciaza presedintele Ilie Rosu, odata cu modificarea structurii societatii, organismele financiare care au creditat Hidroelectrica vor solicita executarea garantiilor de stat pentru creditele cu garantare suverana, rambursarea integrala anticipata a creditelor bancare fara garantie guvernamentala prin blocarea conturilor, sistarea sau incetinirea lucrarilor de investitii si modernizare in curs de catre antreprenorii generali. Aceste implicatii pot conduce, spun sindicalistii, la un efort financiar din partea statului si respectiv Hidroelectrica de circa 500 milioane euro in 2007 si intrarea in incapacitate de plata a societatii sau subventionarea de la buget daca se doreste continuarea activitatii in domeniul hidro.

Daca MEC nu retrage ordonanta, sindicatele vor trece la actiuni de protest. Pentru inceput vor picheta sediul ministerului.

Termoelectrica ar putea beneficia de noi facilitati fiscale si ar putea fuziona cu Hidroelectrica, daca Guvernul va aproba un proiect de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri de sprijin financiar si de restructurare pentru societatea comerciala de producere a energiei electrice si termice, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei si Comertului.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 975 ori