Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reactorul 2 de la Cernavoda va fi pornit la 25 aprilie

Reactorul 2 de la Cernavoda va fi pornit la 25 aprilie

Cel de-al doilea reactor al centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda va fi pornit pe 25 aprilie si va functiona la capacitate maxima pana la sfarsitul anului, a declarat, duminica, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa la Iasi.

Operatorul centralei, compania Nucleaelectrica, a estimat ca productia sa va creste in acest an cu 50%, la 8,4 terrawattiora (TWh), de la 5,6 TWh in 2006, ca urmare a punerii in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear.

Vosganian a amintit ca mai multe firme si consirtii si-au exprimat interesul de a participa la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiect in valoare de 2,2 miliarde de euro.

Ministrul Economiei a aratat ca a semnat proiectul de hotarare de Guvern privind constructia Unitatilor 3 si 4, in regim de parteneriat public-privat. Investitorii care vor fi selectati din lista celor interesati vor asigura 30% din capitalul firmei de proiect, respectiv 700 de milioane de euro, contributia minima fiind de 50 de milioane de euro.

Autoritatile au selectat pentru etapa negocierilor 13 firme si consortii, respectiv AES Corporation SUA, Alro Slatina, consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi, consortiul Ansaldo Italia - AECL Canada, consortiul Unit Investments Luxemburg - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding Turcia, Electrabel Belgia, Electrica Bucuresti, ENEL Italia, E.ON Energie Germania, Gabriel Resources Canada, Iberdrola Spania, KHNP Republica Coreea de Sud si RWE Power Germania.

Nuclearelectrica va participa la capital cu structura reactoarelor trei si patru, pentru care au fost deja efectuate unele lucrari de constructie, evaluate la 250 milioane de euro. Nuclearelectrica va fi si operatorul reactoarelor.

Finantarea pentru construirea celor doua unitati va fi asigurata prin emiterea de obligatiuni pe pietele de capital, astfel ca toate firmele care alcatuiesc compania de proiect trebuie sa aiba un rating foarte bun.

Firmele private vor detine impreuna cel putin 30% din capital, ceea ce reprezinta minimum de 700 de milioane de euro, in timp ce participatia Nuclearelectrica va fi de 25-30%, potrivit proiectului de hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Economiei. Lucrarile de constructie vor incepe probabil in prima parte a anului 2008.

Punerea in functiune a reactoarelor trei si patru va permite productia unei cantitati de 10,478 TWh de electricitate anual, intrucat cele doua unitati vor avea o putere totala instalata de 1.440 MW.

Ministrul a precizat ca firmele participante nu vor primi dividende, ci vor avea dreptul de a cumpara energie la pretul de productie.

"Investitia se va finaliza in 2014. Energia nucleara va furniza 28% din productia nationala de electricitate. Romania ar putea deveni o putere energetica regionala", a mai spus ministrul Economiei.

Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. In prezent, centrala funtioneaza cu un singur reactor, cu o putere instalata de circa 700 MW, care asigura aproximativ 10% din consumul national de electricitate.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 936 ori