Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prima tranzactie cu energie electrica de la Bursa Romana de Marfuri a esuat

Prima tranzactie cu energie electrica de la Bursa Romana de Marfuri a esuat

Prima tranzactie cu electricitate pe Piata energiei electrice de la Bursa Romana de Marfuri (BRM) a esuat, joi, dupa ce cumparatorul Ennet Group si vanzatorul Inteltra SRL nu au reusit sa ajunga la un acord privind pretul de vanzare al energiei, informeaza BRM.

Potrivit comunicatului BRM, remis joi agentiei NewsIn, "retinerea manifestata de potentialii furnizori si producatori de energie electrica de a participa la aceasta prima sedinta de tranzactionare in ringul bursier al BRM poate avea ca o prima cauza, interpretarea eronata a Ordinului 408/2006". Comunicatul mentioneaza ca BRM detine avizul favorabil emis de Autoritatea de Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care permite organizarea de tranzactii cu electricitate in ringul sau.

In cadrul primei sedinte de tranzactionare pe Piata energiei electrice, brokerul initiator, Ennet Grup SRL, a lansat ordine de cumparare pentru o cantitate de 87.840 MWh, banda 10 MWh, cu livrare in perioada 01.03.2007 - 29.02.2008. A existat un singur ofertant, societatea Inteltra, care a cerut pentru cei 10 MWh suma de 184 lei/Mwh si a acceptat, dupa negocieri, sa primeasca 179,5 lei/Mwh, reducandu-si cererea cu 2,5%. Ennet vroia sa cumpere initial energia cu 148 lei/Mwh, iar in urma negocierii a acceptat cresterea pretului cu 7% pana la valoarea de 159 lei/Mwh. "Desi ambele parti au negociat direct si au modificat oferta/cererea initiala, nu s-a ajuns la o valoare comuna, astfel incat nu a existat posibilitatea incheierii contractului bursier", mentioneaza comunicatul BRM.

Potrivit acestuia, incheierea tranzactiei "era dificil de realizat in conditiile evidente de lipsa de energie ieftina mai ales cu un termen de incepere a livrarii cu data de 01.03.2007". In acelasi timp insa, reprezentantii BRM afirma ca mai multe societati din piata de energie intentioneaza sa tranzactioneze electricitate prin intermediul sau, incepand de saptamana viitoare si se angajeaza ca vor anunta in timp util data urmatoarei sedinte de tranzactionare.

"In ceea ce priveste Legea Energiei Electrice nr. 13/2007, BRM a solicitat ANRE licentierea", mai informeaza comunicatul bursei de marfuri.

Majoritatea producatorilor de energie a anuntat, inca de la inceputul acestei saptamani, ca nu vor merge pe platforma BRM intrucat nu au electricitate disponibila, iar ordinul ministrului 408/2006 le interzice sa comercializeze energia in alta parte decat pe platforma PCCB a OPCOM, operatorul pietei de energie.

Ordinul fostului ministru Codrut Seres prin care tranzactiile cu energie trebuie realizate doar prin intermediul OPCOM ramane in vigoare pana ce ANRE si Consiliul Concurentei vor notifica Ministerul Economiei ca BRM are dreptul de a prelua aceste tranzactii, declara, in prima parte a lunii februarie, ministrul Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, pana la sfarsitul lunii martie va exista un mecanism de piata eficient prin intermediul caruia sa fie realizate tranzactiile de pe piata de energie.

In replica, presedintele BRM, Mircea Filipoiu, spunea ca ordinul ministrului Seres nu se aplica pentru bursele de marfuri.

La inceputul lunii ianuarie, BRM si OPCOM au transmis la cateva zile distanta fiecare cate un comunicat de presa in care se criticau reciproc. BRM aprecia ca OPCOM nu poate fi numita "Bursa a Energiei" atata timp cat nu respecta conditiile prevazute de legislatia romana in vigoare si ca tranzactionarea energiei intr-un cadru stabilit prin acte administrative nu poate fi impusa beneficiarilor sistemului. Comunicatul BRM acuza OPCOM de ineficienta. In replica, un comunicat al OPCOM informa ca activitatea sa este integral reglementata de ANRE, in baza legislatiei secundare emise de aceasta, iar efectuarea tranzactiilor cu energie pe BRM ar scoate aceasta activitate de sub incidenta legii energiei electrice.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 925 ori