Pretul gazului se dubleaza pina la sfirsitul anului

Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 10:39
1122 citiri
Pretul gazului se dubleaza pina la sfirsitul anului

Dupa ce ne-a acordat o pasuire de doi ani, Comisia Europeana ne cere sa aliniem, din 2009, preturile gazului din productia interna la cele care vizeaza importul.

Dupa ce, timp de doi ani, am reusit sa nu scumpim gazele, inevitabilul se va produce: pretul gazelor se va dubla in acest an. Guvernul roman este avertizat de catre Uniunea Europeana ca acesta este ultimul an in care se mai permit preturi diferentiate la gazele din productia interna si din import. Incepind cu 1 ianuarie 2009, preturile interne trebuie aliniate la cele din import, dupa cum a fost prevazut in Tratatul de aderare, ceea ce practic inseamna o dublare a acestora.

In prezent, tariful pentru productia locala este reglementat la 180 de dolari mia de metri cubi, in timp ce pretul cu care primim din import a fost estimat de ANRE (Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei) la 370 de dolari mia de metri cubi doar pentru primul trimestru al anului. Dublarea pretului ar insemna o crestere a costurilor cu 25% pe trimestru. Romania importa circa o treime din necesarul sau de gaz din Federatia Rusa, restul fiind asigurat din productia proprie.

Romania se obligase, prin Tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007. Pentru ca, la momentul respectiv, aceasta ar fi fost insuportabila pentru populatie, Comisia Europeana a inchis ochii si ne-a mai pasuit pina la 1 ianuarie 2009. Ministerul Economiei si Finantelor nu a realizat nici un calendar de aliniere care sa faca mai suportabila cresterea preturilor la gaze, iar Autoritatea de Reglementare (ANRE) le-a mentinut doar cu mici ajustari, pentru a preveni convulsiile sociale. In locul ajustarii treptate, ministrul Varujan Vosganian s-a deplasat, in cursul anului trecut, la Bruxelles pentru a obtine o noua aminare pina in 2010-2011. Vosganian nu a primit insa un raspuns pozitiv, dar nici unul negativ.

Contactati de Cotidianul, oficialii europeni ne-au declarat insa ca Executivul UE nu ne mai permite o alta aminare, iar alinierea pretului la gaze trebuie sa se faca din ianuarie 2009. "Romania trebuie sa-si indeplineasca angajamentul luat in cadrul negocierilor de aderare de a atinge convergenta intre preturile domestice si de import ale gazelor naturale, care trebuia indeplinit inca de la data aderarii, dar care a fost aminat", ne-a spus Ferran Tarradelleas, purtatorul de cuvint al comisarului pentru Energie, Andris Piebalgs. Potrivit acestuia, orice masura menita sa controleze preturile pietei si sa amine liberalizarea costurilor este in contradictie cu legile europene. Comisia intelege insa impactul social pe care l-ar avea alinierea si da posibilitatea Guvernului roman sa "gaseasca masurile potrivite pentru protectia consumatorilor casnici, in acest scop o directiva a UE permitind punerea in practica a schemelor de ajutor social".

Raspunsul ferm al Comisiei a lasat perplexe autoritatile romane din domeniu. "Nu putem dubla tariful la gaze in acest an pentru ca asta ar insemna sa-i bagam in pamint atit pe romani, cit si pe firme", a spus Gabriel Sirbu, director de tarife in cadrul ANRE. O prima ajustare va exista insa, in februarie, cind gazele se vor scumpi, insa doar cu o singura cifra, potrivit lui Sirbu. Oficialul mai afirma ca nivelul ajustarii pe intregul an se va sti undeva prin vara "in functie si de situatia pietei". Din punctul de vedere al ANRE, crearea unui plan social de atenuare a efectelor scumpirilor cade in sarcina Guvernului, Autoritatea urmind a realiza "doar ce este prevazut prin strategia energetica".

Cei mai cistigati din alinierea preturilor ar fi, bineinteles, producatorii, distribuitorii si furnizorii de gaze. De altfel, acestia, printre care Petrom, Romgaz, E.ON Gaz ori Distrigaz Sud, au declarat ca se impune o ajustare semnificativa a pretului, mergind pina la 30% (CEZ). ANRE nu se simte deranjata de pretentiile distribuitorilor de gaze si spune ca va continua sa-si faca doar treaba ei. "Ei (producatorii si distribuitorii de gaze - n.r.) normal ca cer scumpirea pentru ca vor sa-si maximizeze profitul. Nu inseamna insa ca noi ne vom si executa. Vom discuta si vom gasi o solutie care sa multumeasca pe toata lumea, insa ne gindim, in primul rind, la protectia sociala a oamenilor", precizeaza directorul din cadrul ANRE.

Consilierul pe probleme de gaze al ministrului Vosganian, Mircea Vescan, este de parere ca, in ipostaza unei dublari a pretului la gaze, industriile a caror productie este legata de consumul de gaze, precum cea chimica si cea a ingrasamintelor, sint in pericol de faliment. "Daca nu investesc puternic in eficienta energetica, praful se alege de ele", spune Vescan. Potrivit acestuia, situatia din prezent este cauzata de proasta gestionare a negocierilor de aderare purtate de guvernul PSD, uitind insa ca si actualul Guvern a avut la dispozitie doi ani pentru a crea calendarul de negociere. In ceea ce priveste cererile distribuitorilor si producatorilor de gaze, consilierul lui Vosganian spune sec: "Sa investeasca in eficienta, nu sa ceara mariri de pret. ANRE nu ar trebui sa le accepte nici o solicitare strainilor care au cumparat distributia de gaze pe doi lei. Iar producatorii sa plateasca redevente mai mari si dupa aia sa vorbeasca". Acesta este sceptic si in privinta capacitatii Guvernului de a crea un program social care sa atenueze scumpirile, spunind ca acesta ar fi apanajul unei economii puternice, categorie la care nu poate fi incadrata cea romaneasca.

Romania are doi mari producatori de gaze: Romgaz si Petrom. Fiecare dintre acestia are o productie de circa sase miliarde de metri cubi. In eventualitatea foarte probabila a dublarii tarifului, veniturile celor doua companii vor creste cu peste un miliard de dolari fiecare. Din punctul de vedere al Petrom, alinierea pretului trebuie facuta in urma unui calendar bine pus la punct, iar compania este pregatita sa contribuie cu bani la crearea unui fond social de ajutorare a persoanelor cele mai afectate, spune directorul de comunicare Dan Pazara. Pentru Romgaz, dublarea preturilor la gaze ar fi "foarte buna". Managerul societatii, Alexa Jakab, este insa de acord ca impactul social si mai ales cel economic vor fi majore. "Totul va cadea in industria care foloseste major gazele", spune Jakab.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=16879&art=41174&cHash=18894a8cca/ target=_blank>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.