PD-L transforma taxa auto in motiune de cenzura

Marti, 26 Februarie 2008, ora 11:26
1143 citiri
PD-L transforma taxa auto in motiune de cenzura

Partidul Democrat-Liberal va depune o motiune de cenzura, intrucit Executivul nu a anulat taxa auto dupa adoptarea motiunii simple pe aceeasi tema.

Textul documentului intitulat "Tariceanu, da baniinapoi!" va fi gata astazi cu semnaturile celor 100 de parlamentari ai PD-L, a anuntat ieri Emil Boc. Liderul PD-L a justificat depunerea motiunii prin faptul ca Executivul nu a anulat taxa de prima inmatriculare si nici nu a returnat banii incasati deja. "Textul motiunii va fi inaintat in vederea semnarii si catre celelalte formatiuni politice si in special ne asteptam ca PSD si PRM sa sustina acest demers, intrucit au votat si motiunea simpla a PD-L pe aceeasi tema", a declarat Boc, citat de MEDIAFAX.

Reactiile partidelor parlamentare nu sint insa favorabile demersului PD-L, iar pentru a putea fi depusa, o motiune de cenzura are nevoie de voturile a cel putin o patrime dintre parlamentari, ceea ce inseamna ca democrat-liberalii trebuie sa-si convinga inca 16 colegi sa semneze.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a reactionat ieri, considerind ca demersul PD-L este unul "populist", care "va costa la un moment dat" partidul. Si UDMR catalogheaza drept populist demersul PD-L, mai ales ca, in acest moment, Guvernul "lucreaza pe o alta modalitate de taxare si legislatia se schimba in acest domeniu", dupa cum spune Kelemen Hunor.


La rindul lor, social democratii au anuntat, prin vocea purtatorului de cuvint, Cristian Diaconescu, ca nu vor semna si nici nu vor vota motiunea PD-L. Mai mult, Titus Corlatean considera ca atitudinea lui Boc este "halucinanta" si ca acesta da dovada de "mult tupeu" solicitind sustinerea PSD. Nici membrii PRM nu vor semna documentul, Vadim Tudor precizind ca pentru sustinerea unui astfel de demers sint necesare negocieri.


Mai rezervati, conservatorii nu au spus nici da, nici nu pentru motiunea de cenzura, subliniind ca doresc mai intii sa citeasca textul. Demersul PD-L de a depune o motiune de cenzura vine intr-o perioada in care atit PSD, cit si PNL vorbesc tot mai des despre alegeri anticipate. In situatia ipotetica in care motiunea PD-L ar trece, Cabinetul Tariceanu ar trebui schimbat, insa acest lucru nu implica neaparat organizarea de alegeri anticipate.


Vosganian nu da banii inapoi

Statul va restitui integral taxa auto doar daca este obligat de o decizie a Comisiei Europene (CE) si eventual a Curtii Europene de Justitie, se arata intr-un document semnat de ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, citat de MEDIAFAX. Potrivit textului respectiv, Vosganian ar returna cetatenilor cel mult o parte din banii strinsi din taxa de prima prima inmatriculare si asta numai in conditiile in care va fi obligat de CE si de instanta comunitara.

Ministrul a mai anuntat ca proiectul cu noua formula de calcul al taxei este finalizat si ca saptamina viitoare va fi organizata o dezbatere publica la care vor participa parlamentari, membri ai Executivului si reprezentanti ai societatii civile. "Am verificat stenograma dezbaterilor si concluzia noastra este ca majoritatea membrilor Camerei Deputatilor nu s-au exprimat in sensul anularii taxei de prima inmatriculare, ci al inlocuirii cu o taxa de poluare auto conforma cu legislatia europeana, care sa aiba legatura directa cu emisiile de dioxid de carbon si care sa se adreseze direct programelor de mediu", a declarat ieri Vosganian. El a mai spus ca, din anul 2010, autovehiculele non-Euro vor fi scoase din circulatie la nivelul Uniunii Europene. "Nu dorim atunci sa vedem masini abandonate sau ca romanii detinatori de astfel de autovehicule sa fie nevoiti sa aiba costuri asupra carora nu i-a prevenit nimeni. In acest an, noi colectam o suma practic echivalenta cu ceea ce am alocat celor 37.500 de detinatori de automobile Dacia", a precizat ministrul Economiei si Finantelor.