Parlamentul a decis realocarea de sume pentru salarii si burse

Miercuri, 19 Decembrie 2007, ora 13:08
1170 citiri
Parlamentul a decis realocarea de sume pentru salarii si burse

Cele doua camere ale Parlamentului au aprobat miercuri bugetul ministerului Educatiei, in care au fost redistribuite unele sume de la capitolul active fixe la cele de salarii, burse si finantarea de baza a invatamantului superior.

Parlamentari de la toate partidele politice au sustinut, prin vot, bugetul educatiei si cercetarii cu o serie de amendamente propuse de catre deputatii PSD in care se prevede luarea sumei de 752 milioane de lei de la capitolul "Active fixe" si impartirea banilor astfel - aproximativ 43 de milioane pentru burse, aproximativ 129 milioane pentru finantarea de baza a invatamantului preuniversitar si aproximativ 560 de milioane pentru salarii.

Senatorii si deputatii au decis ca suma alocata pentru finantarea cheltuielilor de personal sa creasca de la 7.311 milioane lei la 7.871 milioane lei, asigurandu-se cu precadere cresterea salariala a personalului didactic cu gradul II, definitivat si debutanti, incepand cu 1 ianuarie 2008.

De asemenea, s-a propus si s-a adoptat majorarea sumelor alocate pentru finantarea de baza a invatamantului superior de la 1.818,266 milioane lei la 1.947 milioane lei, a sigurandu-se astfel o crestere a alocatiei cu 24 % fata de anul 2007, ceea ce corespunde cresterii medii a alocatiei pentru invatamant. In plus, s-a votat majorarea sumelor alocate la capitolul "Burse" de la 490,104 milioane lei la 533 milioane lei.

Banii pentru maririle celor trei categorii s-au obtinut prin reducerea sumei de 5.101,339 milioane lei de la Titlul "Active fixe" cu 752 milioane lei.

Amendamentele au fost sustinute prin interventii de la tribuna de catre reprezentanti ai tuturor partidelor politice, inclusiv de catre ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, si de catre ministrul Finantelor, Varujan Vosganian.

Deputatul PSD Ecaterina Andronescu si-a exprimat satisfactia, dupa vot, pentru adoptarea celor patru amendamente, dar a punctat ca totusi cresterile salariale nu sunt suficiente, astfel ca PSD spera intr-o viitoare rectificare bugetara care sa rezolve complet problema, pentru toate categoriile de personal din educatie.

Aura Vasile (PSD) si Gratiela Iordache (PD-L) au vociferat de la tribuna, acuzandu-se reciproc de rele intentii privind soarta educatiei. Iordache a explicat ca s-a abtinut de la a votat amendamentele pentru ca nu este de acord cu reducerea investitiilor in invatamant, iar Vasile a criticat-o ca a vrut sa ia "cornul si laptele" din gimnaziu.

Amendamnetele de la capitolul educatiei fac parte dintre intelegerea PSD-PNL pentru sustinerea bugetului.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.