Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pana la sfarsitul lunii aprilie vom avea prima productie de energie electrica din reactorul Unitatii 2 de la Cernavoda

Pana la sfarsitul lunii aprilie vom avea prima productie de energie electrica din reactorul Unitatii 2 de la Cernavoda

Pana la sfarsitul lunii aprilie vom avea prima productie de energie electrica din reactorul Unitatii 2 de la Cernavoda, a declarat, duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian.

Intarzierile pentru punerea in functiune a Unitatii 2 de la Cernavoda au fost in mare parte recuperate si fata de termenul propus initial -25 aprilie - va exista o intarziere de pana la doua saptamani, a spus ministrul economiei.

Programul de punere in functiune se va intinde pe o perioada de trei luni, urmand ca in august, cel tarziu septembrie, reactorul sa functioneze la intreaga sa capacitate. Asta inseamna o sporire a productiei de energie electrica cu aproximativ noua procente.

'Totodata inseamna ca anul viitor vor exista mult mai putine probleme cu indeplinirea programului de iarna, deoarece energia electrica produsa nuclear nu este dependenta de resursele de hidrocarburi sau de carbune, si, in acest fel, securitatea energetica a Romaniei va creste foarte mult', a adaugat Varujan Vosganian.

Ministrul a anuntat ca a fost semnat vineri proiectul de Hotarare de Guvern privind strategia de promovare a atragerii de investitii pentru realizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda. Proiectul va fi depus luni la Cancelaria primului ministru, urmand ca in termen de doua saptamani sa fie aprobat de Executiv.

'Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 va insemna un spor al productiei de energie electrica ce va face ca, in anul 2014, structura productiei de energie din Romania sa fie urmatoarea: 28-30 la suta productie pe baza nucleara, 33 la suta productie pe baza regenerabila (hidro si surse neconventionale), iar diferenta pe baza de carbune, gaze naturale si pacura', a explicat Vosganian.

Hotararea cuprinde strategia pe care MEC o are in vedere pentru reactoarele 3 si 4. Este vorba de o investitie de aproximativ 2,2 miliarde euro, care se va intinde pe o perioada de circa sase ani. Modul in care se va realiza aceasta investitie este pe baza unui model in care se va constitui o societate comerciala, care va deveni un producator de energie electrica independent. Investitia va fi realizata de un grup mai mare de investitori, care vor deveni actionari ai societatii, nici unul dintre ei nefiind majoritar, iar cota de participare nu poate fi mai mica de 50 milioane euro.

Cotele de participare impreuna trebuie sa alcatuiasca cel putin 30 la suta din capitalul final, iar insumarea investitiei totale trebuie sa fie o suma de cel putin 700 milioane euro. La aceasta suma, SN Nuclearelectrica SA va contribui la capitalul social al societatii cu activele deja existente la Unitatile 3 si 4 (constructii-montaj, utilitati, dotari). Contributia SN Nuclearelectrica SA in capitalul social al societatii comerciale va fi de 15-30 la suta.

Restul de 70 la suta - 1,4-1,5 miliarde euro - va fi adunat prin emisiune de actiuni pe pietele de capital. Toate companiile investitoare trebuie sa aiba un rating foarte bun, astfel incat colectarea de fonduri de pe pietele de capital sa fie un succes.

Nuclearelectrica va fi societatea care va administra punerea in functiune a noilor reactoare.

Investitorii isi vor recupera banii prin achizitionarea de energie electrica la costuri. diferente dintre costul energiei electrice, in care este inclusa amortizarea, si pretul de vanzare va constitui componenta din care se vor recupera investitiile respective.

'In momentul de fata avem solicitari suficiente pentru a acoperi necesarul de investitii', a declarat ministrul economiei si comertului.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 781 ori