Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Nivelul scazut al creditului ne tine la periferia UE

Nivelul scazut al creditului ne tine la periferia UE
Fara un credit de consum puternic riscam sa ramanem o economie periferica a Europei. O rata de crestere economica ce ar putea reduce decalajele Romaniei fata de restul statelor occidentale presupune cu necesitate o crestere a absorbtiei pietei. In acest sens, masurile de ingradire a cererii duc la o dimensionare la o scara micro a unei economii si este in sine o abordare care limiteaza drastic nivelul de absorbtie al pietei. In egala masura sunt intemeiate si temerile BNR care incearca prin masuri "neortodoxe" sa atinga un echilibru, pe piata de consum autohtona, intre creditele de consum in valuta si cele in lei. Totusi, previziunile pentru acest an se arata optimiste. Varujan Vosganian acredita ideea unei sporiri a activitatii de creditare pentru consum cu peste 25% fata de anul 2004. O crestere semnificativa, dar inca mult in spatele statisticilor europene.Cifrele afisate de BNR arata ca daca in luna august a acestui an creditele acordate pentru consum totalizau 13.305.758,42 mii RON, in luna septembrie acestea indica un nivel de 14.320.342,43 mii de RON. Creditul de consum in lei s-a modificat ascendent in decursul unei luni de la 8.351.847,90 mii RON la 8.843.646,41 mii RON. Trendul de crestere se pastreaza si in ceea ce priveste nivelul creditului de consum acordat in valuta, de la 4.953.910,51 mii RON in august la 5.476.696,02 mii RON in septembrie.

In conditiile unei economisiri scazute, creste interesul romanilor pentru leu

Depozitele bancare raman in continuare instrumentul de economisire preferat de romani. Totusi, ritmul in care "banii de la saltea" intra in circuitul bancar este unul lent. O analiza comparativa intre lunile august si septembrie ale acestui an arata ca in august romanii tineau in depozite 27.631.471,87 mii RON, iar in septembrie 29.160.811,25 mii RON. Cresterea este data in special de majorarea numarului de agenti economici care au decis sa infiinteze depozite bancare. Astfel, daca in luna august populatia si agentii economici detineau cam aceleasi sume in lei in depozite bancare, in luna septembrie raportul s-a modificat. Se constata o crestere semnificativa a sumelor depuse in depozite in lei de catre agentii economici, de la13.251.627,16 mii RON in august la 14.560.019,09 mii RON in luna septembrie. Exista totodata tendinta de devansare a economisirii in valuta de catre cea in lei. Din totalul depozitelor infiintate in Romania in luna septembrie 57,6% erau in lei, in crestere cu peste 5% fata de nivelul inregistrat in luna precedenta.

Creditul imobiliar se dezvolta cu pasi de melc

Tot crestere raporteaza BNR si in ceea ce priveste creditul ipotecar si imobiliar acordat populatiei, de la 4.390.213,24 mii RON in august la 4.643.278,33 mii RON in septembrie. Totusi, la o simpla privire peste gard, la vecinii nostri europeni, ne dam seama de noi decalaje. Proportia acestui tip de credit din PIB, in statele UE, este undeva peste 40%. La noi, chiar si in conditiile unui deficit real si major de imobile, creditul imobiliar si ipotecar reprezinta undeva in jurul a 1% din PIB.Iulian Enache

Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 719 ori