Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

MEF schimba emisiunea de obligatiuni pe 3 ani de saptamana viitoare cu una de certificate la 3 luni

MEF schimba emisiunea de obligatiuni pe 3 ani de saptamana viitoare cu una de certificate la 3 luni

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a anulat emisiunea de obligatiuni benchmark cu scadenta la 3 ani de joia viitoare si a decis sa emita, miercuri, certificate de trezorerie pe 3 luni, pentru a veni in intampinarea cerintelor pietei, a declarat vineri directorul Trezoreriei, Stefan Nanu. "Am decis sa inlocuim emisiunea de bonuri pe 3 ani cu certificate la 3 luni, deoarece in prezent cerintele si necesitatile pietei sunt pentru scadente cu termen scurt", a explicat Nanu, pentru NewsIn.


Finantelor vor emite pe 19 noiembrie certificate cu o valoare anuntata de 700 milioane lei.


Ministerul Economiei si Finantelor si-a propus sa atraga in noiembrie 3 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni benchmark si certificate de trezorerie.


La cele doua emisiuni din aceasta luna, MEF a vandut obligatiuni cu maturitate la cinci ani in valoare de 190,8 milioane lei (circa 51,4 milioane euro), la care va plati un randament mediu anual de 12,65%, precum si certificate cu discont pe sase luni de 770,62 milioane lei (aproape 201 milioane euro), cu un randament mediu anual de 13,69%.


Randamentul maxim acceptat la titlurile de stat a fost de 14,25% pe an, la licitatia de miercuri, nivel echivalent cu dobanda perceputa de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la facilitatea de credit (sau creditul lombard).


Dobanzile platite de Finante au urcat semnificativ in ultimele luni, pe fondul cresterii dobanzilor din piata monetara, dupa ce banca centrala a majorat dobanda cheie de la 7% anul trecut pana la 10,25% in prezent.


La inceputul acestei luni, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca statul are nevoie, pentru sfarsitul acestui an, de finantare intre 5 si 7 miliarde lei.


"Nu ne facem insa griji, deoarece putem sustine aceasta finantare, din rezervele MEF, pe care, totusi, nu vrem sa le utilizam. O parte din bani va fi obtinuta din reducerea RMO-urilor in lei (rezervelor minime obligatorii - n.r.) de catre banca centrala, iar pentru restul nu exista niciun pericol sa nu gasim finantare la o dobanda sub dobanda Lombard. In plus, exista interesul din ce in ce mai mare din partea populatiei pentru titlurile de stat", a spus Vosganian, in 4 noiembrie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1152 ori