Jucatorii pe piata de capital au pierdut in doua zile 500 de milioane de euro

Miercuri, 08 Martie 2006, ora 12:15
787 citiri

Investitorii pe piata romaneasca de capital au pierdut in numai doua zile o jumatate de miliard de euro din cauza unei dezbateri parlamentare. Dupa ce Comisia de buget, finante, banci a Camerei Deputatilor a aprobat, miercurea trecuta, o propunere legislativa care vizeaza includerea actiunii concertate in pragul de detinere de unu la suta in cazul SIF - urilor, indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a coborat in doua zile cu cinci puncte procentuale

Propunerea legislativa limiteaza astfel posibilitatea concentrarii acestor actiuni in posesia unui numar redus de investitori.

Aceasta masura a fost luata ca nu cumva doi sau mai multi investitori sa aibe vreo intelegere cu scopul de a obtine o pozitie de control sau majoritara intr-o companie, prin cumpararea actiunilor companiei respective de pe piata secundara de capital.

Vineri, la reluarea tranzactiilor cu actiuni SIF, bursa a scazut cu trei procente.

Varujan Vosganian spune ca aplicarea acestei prevederi ar determina ca in urmatoarele 60 de zile pe bursa sa fie vandute actiuni SIF de 100 de milioane de euro, daca se iau in considerare numai relatiile sot-sotie sau tata-socru ale investitorilor, care ar intra sub incidenta actiunii concertate.

BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI