Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Internele primesc cei mai multi bani dintre toate ministerele la a treia rectificare bugetara

Internele primesc cei mai multi bani dintre toate ministerele la a treia rectificare bugetara

Ministerul Internelor a primit cea mai mare suma suplimentara la cea de-a treia rectificare bugetara din acest an, peste 1,64 miliarde lei, urmat de Ministerul Muncii, cu peste un miliard de lei, iar pentru administratiile locale au fost alocati inca 1,88 miliarde lei. Beneficiari importanti ai acestei rectificari sunt administratiile locale, care vor primi in plus 1,879 miliarde lei. Din acesti bani, 500 milioane lei vor fi orientati spre cheltuielile de personal din institutiile din invatamantul preuniversitar.


Suma alocata in plus Ministerului de Interne depaseste 1,64 miliarde lei, banii fiind alocati pentru subventionarea energiei termice produse in sistem centralizat (200 milioane lei) si pentru asigurarea salariilor si pensiilor politistilor.


Ministerul Muncii va primi in plus aproape 1,06 miliarde lei pentru plata majorata a pensiilor agricultorilor si pentru plata altor prestatii sociale, precum alocatiile pentru copii si drepturile acordate persoanelor cu handicap.


Bugetul Ministerului Economiei si Finantelor a fost suplimentat la capitolul Actiuni Generale cu peste 938 milioane lei, banii urmand sa fie utilizati pentru cheltuieli aflate in sarcina statului, precum dobanzile aferente datoriei publice, contributia Romaniei la bugetul comunitar si cofinantarea asistentei financiare nerambursabile europene.


Ministerul Justitiei beneficiaza suplimentar de 714 milioane lei pentru plata drepturilor salariale castigate prin sentinte judecatoresti de catre magistrati. Ministerul Public primeste 142,6 milioane lei tot pentru plata drepturilor salariale castigate prin sentinte judecatoresti.


Ministerul Agriculturii primeste, fata de alocatiile de pana acum, 600 de milioane lei pentru sprijinirea producatorilor agricoli.


Ministerului Transporturilor i-au fost alocati peste 295 milioane lei pentru infrastructura rutiera, iar Ministerul Economiei si Finantelor va primi alte 223 milioane lei, in principal pentru asigurarea cresterilor salariale, a primelor de vacanta, a serviciilor de asistenta si reprezentare juridica si in scopul acordarii despagubirilor civile pentru Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.


Premierul Tariceanu a declarat, la finalul sedintei de miercuri a Executivului, ca Guvernul va aloca in plus 770 milioane lei pentru finantarea lucrarilor de modernizare si reabilitare a drumurilor judetene si comunale si alte 175 milioane lei pentru continuarea programului guvernamental de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spatiul rural.


Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor primeste 150 milioane lei pentru plata actiunilor prestate in cadrul programului de supraveghere, prevenire si control al bolilor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului, precum si pentru prefinantarea obiectivelor de investitii finantate in cadrul programului SAPARD.


Ministerului Apararii i-au fost alocate peste 144 milioane lei pentru achitarea contributiei la structurile specializate NATO privind transportul aerian si pentru plata pensiilor militare.


Ministerul Afacerilor Externe beneficiaza de inca 85,8 milioane lei pentru plata drepturilor salariale, a bunurilor si serviciilor aferente institutiei, iar Ministerul Dezvoltarii - de 50 milioane lei.


Ministerul Mediului primeste 31,7 milioane lei, in principal pentru programele multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor ale autoritatilor locale, pentru cofinantarea proiectului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta si pentru plata primelor de vacanta suspendate in perioada 2001-2006.


Societatea Romana de Televiziune va primi 61 milioane lei pentru plata utilizarii statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice si pentru plata serviciului de inchiriere a canalului satelit.


Deficitul bugetar luat in cacul de Guvern s-a mentinut la 2,3% din produsul intern brut (PIB), in conditiile in care ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, declara miercuri dimineata ca noua estimare de PIB pentru acest an este de 505 miliarde lei.


Premierul Tariceanu a declarat, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului, ca in 2008 cresterea economica este estimata la 9,1% in termeni reali, iar investitiile sunt estimate la 170 miliarde lei (33,7% din PIB). Tariceanu a mai spus ca deficitul de cont curent ar urma sa se situeze la 13,4% din PIB in 2008, investitiile publice vor atinge 10 miliarde euro (reprezentand 20% din cheltuielile publice), iar inflatia nu va depasi 6% la finalul anului.


Seful Executivului a mai spus ca valoarea salariului mediu brut va fi de 1.700 lei, respectiv 470 euro, (cu 21,8% mai mare decat in 2007), iar in 2009 va ajunge la 1.865 de lei (525 de euro).


La ultima rectificare de buget, din luna iulie, Guvernul majorase deficitul nominal programat, marind mai mult cheltuielile decat estimarile de venituri, insa ponderea deficitului in produsul intern brut s-a mentinut la 2,3%, deoarece Comisia Nationala de Prognoza majorase intre timp estimarea pentru PIB-ul din acest an, de la 440 miliarde lei la 475 miliarde lei. Cheltuielile bugetului au fost majorate la acea data cu 4,4 miliarde lei (1,2 miliarde euro), iar veniturile cu 3,8 miliarde lei.


Prima rectificare bugetara din acest an a fost facuta in luna martie, cand Guvernul a redus tinta de deficit bugetar de la 2,7% la 2,3% din PIB, prin reducerea cheltuielilor cu 1,1 miliarde euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1340 ori