Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul vrea pentru 2009 un deficit bugetar de 2% dintr-un PIB revizuit in scadere

Guvernul vrea pentru 2009 un deficit bugetar de 2% dintr-un PIB revizuit in scadere

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat miercuri ca bugetul de stat pentru 2009 prevede un deficit al bugetului general consolidat de 2% din produsul intern brut (PIB), care este estimat la 578 miliarde lei, valoare sub cea din ultima estimare a Comisiei de Prognoza. "Am revizuit cresterea economica de la 6,5% la 6%, deoarece exista o tendinta de revizuire a cresterii economice la nivelul uniunii europene. Aceasta crestere economica va fi sustinuta de dinamica productiei industriale si din investitii", sustine Vosganian.


In ultima proiectie din septembrie, Comisiei Nationale de Prognoza estima un PIB de 592,9 miliarde lei pentru anul viitor, la o crestere economica de 6,5%.


Cursul de schimb luat in calcul la elaborarea bugetului pe 2009 este de 3,60 lei/euro, fata de estimarea initiala a CNP, de 3,55 lei/euro, a mentionat Vosganian.


Bugetul pe anul viitor, a carui aprobare a fost amanata pentru sedinta de Guvern de saptamana viitoare, prevede cheltuieli de 40,8% din PIB si venituri de 38,8% din PIB.


"Pentru 2009, vrem sa limitam cheltuielile cu subventiile pentru economia nationala si cheltuielile cu administratia. In elaborarea bugetului, am luat in calcul riscul cresterii salariilor si cel al crizei financiare internationale", a mentionat Vosganian.


 Ministrul a mentionat ca, p ana saptamana viitoare, MEF trebuie sa mai gaseasca bani pentru Ministerul Agriculturii, iar pana la sfarsitul saptamanii viitoare, bugetul va fi trimis in Parlament.


"Fondurile europene vor fi alocate direct pe ministere si nu vor mai ajunge la ministerul de Finante, iar ele nu pot fi transferate in alte tipuri de cheltuieli decat cele pentru care au fost alocate", a adaugat Vosganian.


In contructia bugetului pentru 2009, Ministerul Economiei si Finantelor a avut in vedere o crestere a salariilor bugetarilor cu 9,7%, insa diferentiata, astfel incat bugetarii care au un salariu mai mare sa primeasca mai putin, iar cei cu salarii mai mici sa aiba mai mult.


In proiectul de buget pentru 2009 nu este inclusa majorarea salariilor profesorilor cu 50%.


"Daca s-ar majora salariile bugetarilor cu 50%, inflatia ar fi cu doua cifre, formarea bruta de capital fix ar avea o evolutie negativa, iar disponibilizarile ar putea fi de 300.000 persoane. Pentru binele salariatilor, ar fi bine ca aceasta crestere sa nu se faca", a mai spus Vosganian.


Ministrul a adaugat ca are in vedere o crestere a salariilor treptata in urmatorii ani chiar cu mai mult de 50%.


MEF va scuti de plata impozitului pe salariu din 2009 persoanele care lucreaza in domeniul tehnologiei informatiei (IT&C).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1228 ori