Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul trimite in Europa o misiune de salvare a leului

Guvernul trimite in Europa o misiune de salvare a leului
O echipa formata din reprezentanti ai Bancii Nationale si ai Ministerului Finantelor va pleca prin Europa pentru a face lobby economiei romanesti, lovita tare de turbulentele internationale. Autoritatile contraataca astfel scaderea ratingurilor Romaniei din 2007, urmata de iesiri importante de capital care au condus la miscari dramatice ale actiunilor si ale cursului leu-euro.

"Aceasta echipa va face exact ceea ce fac eu la diverse conferinte internationale. Va promovainteresul Romaniei", a confirmat, in exclusivitate pentru Cotidianul, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, prezent la conferinta Euromoney de la Viena.

Bazele ineditei delegatii au fost puse la ziua de nastere a premierului Tariceanu. Intre doua cupe de sampanie, Tariceanu a discutat cu ministrul Varujan Vosganian si cu guvernatorul Mugur Isarescu despre situatia economiei romanesti. "In contextul ultimelor date economice, premierul a decis sa stabileasca o strategie de convingere a partenerilor europeni ca nu au motive de ingrijorare in privinta evolutiei economiei romanesti. Ministrul Varujan Vosganian a primit astfel sarcina sa se ocupe de acest lucru si sa se duca in capitalele europene pentru a transmite mesajul autoritatilor romane. Este raspunderea lui si in aceste zile s-a deplasat deja la Viena in acest scop", au spus surse guvernamentale.

"Ingrijorarile aparute ca urmare a depasirii estimarilor privind deficitul si inflatia, dar si comentariile reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, au determinat discutiile dintre cei trei", au mai spus sursele. Fostul ministru al Finantelor a declarat ca deficitul bugetar pe 2007 este mult peste cel estimat de autoritati si ca banca centrala va fi obligata sa ia masuri de stopare a presiunilor inflationiste.

Actualul ministru al Finantelor l-a contrazis luni, cind a dat un deficit bugetar oficial de doar 2,4% din PIB, in timp ce el era fixat la 2,8% din PIB. "O sa ne ducem sa le mai explicam, de exemplu, faptul ca in 2006 am avut crestere economica de 8%, iar anul trecut de doar 6%, insa din cauza secetei", a exemplificat ministrul Finantelor.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar crede ca o astfel de echipa ar avea succes numai daca ar vorbi direct cu investitorii care au interese in Romania. "Nu este rau ca in sfirsit se agita. Ei trebuie sa mearga sa vorbeasca bancilor mari care au interese aici si joaca pe RON, nu cu fel de fel de oficiali ai bancilor centrale. Trebuie sa se vada cu fonduri mutuale, cu agentii de rating, cu banci. In mod sigur, acestea vor continua sa-si urmareasca interesele de pe piata din Romania, dar exista o sansa ca dupa discutii sa vada Romania ceva mai sigura si sa fie mai retinuti", spune Baltazar.

Comisia de lobby apare intr-un moment in care unele date ale economiei nu arata foarte bine, in comparatie cu asteptarile. Inflatia pe 2007 a depasit cu doua puncte procentuale tinta stabilita de Banca Nationala si a ajuns la aproape 7%, in timp ce cresterea economica este sub asteptarile Guvernului si sub avansul tarilor din regiune. Pe de alta parte, deficitele externe au continuat sa creasca.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17046&art=41462&cHash=09918cf74e>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 767 ori