Gazele si energia electrica nu se scumpesc

Vineri, 15 Iunie 2007, ora 12:07
827 citiri

Pretul gazelor naturale si cel al energiei electrice nu vor creste de la 1 iulie 2007, a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Gergely Olosz.

La randul sau, directorul general al Directiei de Preturi si Tarife din cadrul ANRE, Viorel Alicus, a declarat, vineri, pentru NewsIn, ca pretul electricitatii ar putea ramane neschimbat pana la finele anului 2007, daca urmatoarele doua luni nu vor fi secetoase.

"Previziunile noastre sunt optimiste, in sensul ca pretul energiei ar putea ramane neschimbat pana la finele acestui an. Totul depinde insa de ce se intampla pe perioada verii, avand in vedere experienta din ultimii doi ani, cand vara ne-a adus surprize. Daca urmatoarele doua luni sunt secetoase, se schimba totul", a spus Alicus.

La inceputul lunii iunie, surse din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) declarau ca Autoritatea analizeaza mai multe variante de scumpire sau mentinere a preturilor gazelor naturale de la 1 iulie.

Potrivit acestora, ANRE lucreaza pe mai multe scenarii, iar unul dintre acestea prevede ca, in acest an, sa aiba loc o singura scumpire a gazelor naturale, livrate populatiei, care sa fie de pana la 3%. "Aceasta scumpire s-ar putea opera de la 1 iulie sau de la 1 septembrie sau octombrie. Am prefera sa fie vara, pentru ca ar fi mai usor de suportat pentru consumatori", declarau sursele citate.

Potrivit responsabililor ANRE, intentia autoritatilor este ca in acest an pretul gazelor naturale sa se majoreze cu maximum 3% pentru ca adunat cu ieftinerea acestora, operata la 1 ianuarie, per total an, scumpirea sa nu se resimta.

De asemenea, marti, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara ca Romania va incerca sa convinga Comisia Europeana sa accepte amanarea pana in 2010 a alinierii preturilor interne ale gazelor naturale la cele din import.

In ianuarie, factura de gaze naturale a populatiei a scazut cu pana la 2,5%, ca urmarea a eliminarii impozitului pentru gazele din productia interna si scaderii pretului de import al acestora. In privinta energiei electrice, ultima modificare a tarifelor a fost operata la 1 aprilie 2007, cand electricitatea s-a scumpit cu 3,95%.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)