Fostii proprietari au ales ca despagubire actiuni la Fondul Proprietatea de peste 1,2 miliarde lei

Miercuri, 24 Octombrie 2007, ora 14:56
1361 citiri
Fostii proprietari au ales ca despagubire actiuni la Fondul Proprietatea de peste 1,2 miliarde lei

Fostii proprietari care s-au inregistrat pana la data de 19 octombrie la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au ales despagubirea in actiuni la Fondul Proprietatea in valoare de 1,208 miliarde lei, au declarat pentru NewsIn reprezentanti din cadrul Autoritatii.

Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis pana in prezent aproximativ 4.000 de titluri de despagubire.

"De aceste titluri beneficiaza intre unul si uneori chiar opt mostenitori. Acest numar va creste pe masura ce vor fi completate cele 9.000 de dosare care sunt in lucru la ora actuala la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor", au mai spus pentru NewsIn reprezentanti ai ANRP.

In momentul de fata, valoarea totala a despagubirilor, in cele aproximativ 4.000 de decizii emise, este de 2,212 miliarde lei.

Aproximativ 2.800 de persoane au primit, pana in prezent, titluri de proprietate pentru actiuni la Fondul Proprietatea, au spus reprezentatii ANRP. "Pana la data de 19 octombrie 2007, am inregistrat un numar de 1.272 de cereri pentru despagubiri banesti si peste 86 de cereri cu optiuni pentru acordarea despagubirilor atat in bani, cat si in actiuni la Fondul Proprietatea", au explicat reprezentantii ANRP.

Valoarea totala a cererilor in care persoanele opteaza doar pentru despagubiri banesti este in cuantum de 123,087 milioane lei. Suma despagubirilor sub forma de actiuni pentru persoanele inscrise pana in prezent este de 1,208 miliarde lei.

Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar se asigura din dividendele aferente actiunilor detinute de stat prin Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

"Subliniem faptul ca Ministerul Economiei si Finantelor are in vedere si o suplimentare a acestor fonduri", au mai spus reprezentantii Autoritatii.

Cea mai mare suma inregistrata este de aproximativ 1,3 miliarde lei. Beneficiarii nu si-au exprimat inca optiunea, dar plafonul maxim al despagubirilor in bani nu poate depasi 500.000 lei.

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate de regimul comunist si care detin titluri de despagubire au inceput sa depuna pe 1 octombrie, la ANRP, dosarele pentru acordarea de despagubiri in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a inceput pe 1 octombrie, conform O.U.G. 81/2007, inregistrarea dosarelor persoanelor care detin titluri de despagubire in vederea acordarii despagubirilor in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Despagubirile in numerar de pana la 250.000 lei se vor acorda intr-o singura transa, iar cele ce depasesc aceasta suma se vor acorda in doua transe, pe parcursul a doi ani calculati cu incepere de la data emiterii titlului de plata. In a doua transa va fi platita suma ce depaseste 250.000 de lei, pana la concurenta sumei de cel mult 500.000 lei.

"Daca dividendele Fondului nu vor fi suficiente pentru acordarea despagubirilor, vom avea in vedere suplimentarea acestor fonduri", a declarat la sfarsitul lunii septembrie ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Pana in acest moment, Fondul Proprietatea are 150 milioane lei, care sunt plasati in depozite la termen la BRD SocGen, Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank.

Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane lei, aferente participatiilor la companiile aflate in protofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.

Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Pana in prezent, 3.457 de persoane au devenit actionari ai Fondului, valoarea actiunilor reprezentand peste 3,45% din capitalul social al Fondului Proprietatea.

In prezent, aproximativ 96,5% din capitalul Fondului Proprietatea se afla la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3,5% fiind distribuit proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.