Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Energia nucleara va reprezenta 30 la suta din totalul energiei produse in Romania pana in 2015

Energia nucleara va reprezenta 30 la suta din totalul energiei produse in Romania pana in 2015

Unul din principalele obiective ale autoritatilor romane este cresterea, pana la 30 la suta, a proportiei energiei nucleare din totalul energiei produse la nivel national, pana la nivelul anului 2015, a declarat miercuri, in cadrul unui seminar referitor la strategia energetica a Romaniei, ministrul Economiei si Comertului (MEC), Varujan Vosganian.

"Dorim ca pana la nivelul anului 2015 sa facem in asa fel incat sa avem 28 - 30 la suta energie nucleara, 30 - 35 la suta energie hidro, iar restul energie pe baza de carbune, pacura si gaze", a spus Vosganian.

Ministrul a declarat ca anul 2007 va reprezenta anul energiei pentru Romania, astfel incat obiectivele principale sunt Reactoarele 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda, finalizarea proiectului hidrocentralei Tarnita, precum si sporirea cu 20 - 25 la suta a capacitatii de productie a energiei electrice cu pana la 25 la suta, pana la 75 - 80 Terawati.

De asemenea, autoritatile vor trebui sa definitiveze legislatia pe energie, carbune si gaze,

"Trebuie sa gasim o solutie pentru minele din Valea Jiului, altfel acestea se vor inchide in primavara. De asemenea, este necesara constituirea unei harti a energiei eoliene, a energiei solare, precum si o corelare intre productia agricola si cea de foioase", a spus Vosganian.

In ceea ce priveste piata de energie, Vosganian a spus ca este necesara incheierea unui sistem de contracte directe, imunatatirea modului de functionare a bursei de energie - OPCOM si implicarea Bursei Romane de Marfuri in tranzactiile de energie.

"Toate aceste politici energetice sunt necesare pentru a se corela cu dezvoltarea economica mai ales ca anul 2006 a fost cel mai bun an pentru economia romaneasca de la Burebista incoace", a spus Vosganian.

Aflat marti intr-o vizita in Valea Jiului, ministrul Vosganian a declarat ca Romania ar putea exporta 18 la suta din productia sa de energie odata cu punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda.

"In ultimii doi ani, Romania a exportat 8 - 10 la suta din productia de energie. Capacitatea de export va creste simtitor odata cu punerea in functiune a Reactorului 2", a explicat ministrul.

Potrivit Institutului National de Statistica, anul trecut, Romania a avut o productie de energie de 24,59 milioane tone echivalent petrol, reprezentand 98 la suta din totalul resurselor energetice. Cea mai mare parte din productia de energie se obtine din termocentrale, 61,5 la suta din total productie, urmata de hidrocentrale - 29,5 la suta si centrale nuclearo-eectrice 9 la suta.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 803 ori