Economia romaneasca va trece in categoria mediu-dezvoltata in 2015-2020

Marti, 27 Februarie 2007, ora 13:27
914 citiri

Romania va trece de la o economie in curs de dezvoltare la una mediu-dezvoltata in perioada 2015-2020, cand competitivitatea va fi comparabila cu cea din Uniunea Europeana extinsa, a declarat marti, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, la un seminar pe teme economice organizat de Banca comerciala Romana.

"Romania nu este o tara care alearga gafaind dupa alte state ale Uniunii Europene, ci care se implica in procesul decizional al Uniunii. Exista insa cinci domenii de decalaje - competitia, sustenabilitatea politicii fiscale, dezvoltarea rurala, sustenabilitatea politicilor sociale si competitivitatea societatii romanesti", a afirmat Vosganian.

In ceea ce priveste politica fiscala, veniturile bugetare vor ajunge la o pondere in PIB apropiata de cea din tarile dezvoltate, de 37-38%, in perioada 2010-2012, potrivit ministrului Economiei, care considera ca in ultimii ani s-au imbunatatit gradul de colectare si gestionarea deficitului bugetar.

El a aratat ca obiectivele Romaniei in domeniul fiscal vizeaza indeplinirea obligatiilor fata de Uniunea Europeana si inlaturarea deficitelor structurale, precum cele din infrastructura si sanatate.

"Avand in vedere nivelul actual de impunere, veniturile bugetare ar trebui sa ajunga la 37-38% din PIB in 2010-2012", a aratat Vosganian.

Politica sociala va fi aliniata la standardele tarilor dezvoltate in circa 20 de ani, iar eliminarea decalajelor de dezvoltare intre mediul rural si cel urban va avea loc in 2020-2025, a spus Vosganian.

El considera ca dezvoltarea rurala este un proces complicat, care poate fi realizat prin industrializarea agriculturii.

"Bugetul pierde 1-1,5% din PIB pe an venituri bugetare din neindustrializarea agricola. Eliminarea decalajelor din acest sector se va face in 2020-2025", a mai spus Vosganian.

Competitia in economie se va imbunatati in doi-trei ani, dupa eliminarea companiilor si a industriilor cu pierderi, a mai spus Vosganian.

"Dupa doi-trei ani, cand vom curata economia de puncte de pierderi, precum Termoelectrica, zone de extractie miniera, zona Brasov, atunci situatia in ceea ce priveste competitia in mediul economic se va imbunatati", a spus Vosganian.

Auoritatile intentioneaza sa stearga datorii de trei miliarde de lei ale producatorului de energie electrica si termica Termoelectrica, care ar urma sa fuzioneze cu Hidroelectrica. In ceea ce priveste mineritul, subventiile trebuie reduse treptat si eliminate, conform normelor europene, iar Vosganian a aratat recent ca Guvernul trebuie sa decida daca zona Valea Jiului va ramane un centru de extractie de carbune sau aceste activitati vor fi inchise.

In ceea ce priveste marile companii industriale din zona Brasov, Tractorul, Rulmenti si Nitramonia, care inregistreaza mari pierderi, strategia autoritatilor prevede dizolvarea si lichidarea voluntara a firmelor si vanzarea activelor viabile.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)