Dosarul Rompetrol tulbura Bursa

Sambata, 18 Februarie 2006, ora 15:48
967 citiri

Presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat, Varujan Vosganian, ii acuza pe procurorii care se ocupa de dosarul Rompetrol de incompetenta.

"E prima oara, in ultimele luni, cand bursa are o scadere din cauza scandalului Rompetrol. Bursa isi va reveni, dar in aceasta perioada investitorii au avut pierderi", a dezvaluit Varujan Vosganian.

Senatorul liberal este de parere ca atunci cand Parchetul General decide sa cheme la audieri conducerea unor companii cu impact asupra pietelor financiare, procedura si dovezile impotriva persoanei respective trebuie sa fie perfect legale si imbatabile.

Vosganian spune ca anchetatorii care fac astfel de investigatii ar trebui sa fie persoane cu prestigiu, specializate pe pietele financiare.

In plus, el recomanda ca platourile jurnalelor de stiri sa nu se mute la usa Parchetului. Reprezentantii Parchetului General au refuzat sa comenteze aceste declaratii.

"Nu vrem sa protejam pe nimeni, dar cand declansezi astfel de anchete trebuie sa ai toate dovezile, sa fii foarte atent ca toate procedurile pe care le invoci sunt perfect legale pentru ca a chema pe cineva sa arestezi uitand sa faci citatia cum trebuie nu e de bun augur pentru bursa de valori", a continuat presedintele Comisiei de Buget-Finante din Senat.

Desi actiunile Rompetrol raman in continuare sensibile la informatiile vehiculate de presa, pretul lor nu s-a prabusit. Titlurile au pierdut totusi din valoare in sedinta de ieri.

In jurul pranzului, cotatia titlurilor Rompetrol inregistra o scadere de 6 procente, insa aparitia cumparatorilor a echilibrat situatia si scaderea pretului s-a temperat.

La finalul sedintei de tranzactionare, deprecierea a fost de 3,48 la suta, la un pret de 1.110 lei pe actiune. Titlurile Rompetrol au fost cele mai tranzactionate pe Bursa.

Mai mult, un sfert din volumul operatiunilor bursiere - 2 milioane de euro - au reprezentat tranzactii cu actiunile companiei petroliere.

Realitatea TV