Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cifrele din raportul PSD sunt fantezii

Cifrele din raportul PSD sunt fantezii

Cifrele din raportul lansat de PSD despre guvernarea 2005-2008, potrivit carora numai 0,5 la suta dintre romani au salarii de peste 2.000 lei, au fost catalogate de catre ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, drept "fantezii".

Acesta a precizat ca aproape jumatate dintre salariatii din Romania au salarii de peste 900 lei, iar peste 20 la suta incaseaza venituri salariale de peste 2.000 lei, in timp ce, in 2004, mai putin de 10 procente dintre angajati aveau salarii de peste 900 de lei.


Oficialul MEF a amintit si faptul ca, in 2004, impozitul progresiv pe salariu ajungea la 40 la suta, iar contributiile sociale se situau la 49,5 la suta, comparativ cu cota actuala de impozit pe salariu de 16 la suta, in timp ce contributiile sociale vor fi reduse pana la sfarsitul acestui an cu 10 puncte procentuale, la 39,5 la suta.


De asemenea, in 2004, aproximativ 12 la suta dintre salariati aveau salariul minim pe economie, iar in prezent doar doua procente dintre angajati mai figureaza cu acest nivel de venit.


Ultimii patru ani de guvernare de dreapta inseamna pentru Romania patru ani de confuzie, tensiuni si incapacitate de administrare, considera social-democratii in raportul lansat luni de conducerea Partidului Social Democrat si intitulat "1.200 de zile de haos in Romania - Putere ratata".

"Coalitia construita ad-hoc, dupa alegerile generale din 2004, formata din PD-PNL-PUR si UDMR, a fost una fara agenda interna, fara proceduri coerente de guvernare si negociere, fara experienta in derularea unor procese complexe cum ar fi continuarea integrarii in NATO si UE, reducerea inflatiei si ridicarea nivelului de trai.

Aceasta coalitie a adoptat o conduita aleatoare, lipsita de directie politica clara. A rezultat o guvernare fara misiune, viziune si mandat politic", se arata in document.


Raportul PSD atrage atentia ca "blocajul politic generat de conflictele permanente dintre presedinte si premier a condus la deprecierea economiei nationale si la inrautatirea conditiilor de trai", iar indicatorii economici principali s-au deteriorat din cauza "unor politici fiscale si bugetare iresponsabile".

"Cota unica a provocat cresterea polarizarii sociale si a numarului de romani care traiesc la limita saraciei. Doar 100.000 de romani au beneficiat in mod real de pe urma cotei unice, in timp ce toti ceilalti platesc costurile imbogatirii unora", se sustine in raport.


Conform acestuia, Romania se afla pe ultimul loc din Europa in ceea ce priveste salariul minim exprimat la paritatea puterii de cumparare, in timp ce preturile la energia electrica sunt mai mari cu 20 la suta, la benzina - cu 40 la suta, la gazele naturale - cu 100 la suta, la energia termica - cu 150 la suta, la paine - cu 80 la suta, la carne - cu 70 la suta, iar la lapte - cu 75 la suta.


Impozitul pe divindende pentru nerezidenti va scadea la 10 la suta


In alta ordine de idei,  Vosganian a afirmat ca impozitul pentru dividende va fi de 10 la suta atat pentru rezidenti cat si pentru nerezidenti, iar impactul acestei masuri asupra bugetului va fi suportabil, de cateva milioane de euro.


Procentul a fost stabilit pentru a continua procesul de relaxare fiscala, a mai spus ministrul.


In urma cu doua saptamani, Comisia Europeana a trimis scrisori de somare (prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar) Romaniei si Bulgariei cu privire la normele prin care aceste doua state percep impozite mai mari pe dividendele platite in afara tarii decat pe cele interne.


Scrisoarea de somare adresata Romaniei se refera la impozitarea dividendelor platite catre societati cu resedinta in alte state UE sau in tari din SEE/AELS (Islanda, Norvegia si Liechtenstein). Pentru actionarii romani care detin sub 15 la suta din actiuni impozitul pe dividende este de 10 la suta si se percepe la sursa. Impozitul se ridica, insa, la 16 la suta, daca actionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru actionarii din tari cu care Romania are acorduri fiscale bilaterale.


Pentru actionarii care detin cel putin 15 la suta din actiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. Romania percepe, in schimb, 10 la suta impozit final retinut la sursa, in cazul in care societatile care incaseaza dividendele au sediul in Norvegia, si 16 la suta, daca dividendele revin unor societati din alte state SEE/AELS.


Companiile auto din Germania, invitate sa investeasca in Romania


Profitand de conferinta la care a luat parte, Vosganian, care l-a insotit intr-o vizita in Germania pe premierul Calin Popescu Tariceanu, a amintit si faptul ca autoritatile romane au adresat deja tuturor companiilor auto din Germania invitatia sa investeasca in Romania.


Oficialul MEF a afirmat ca rezultatele au fost spectaculoase, dar nu a precizat daca producatorul auto Daimler AG a ales Romania pentru investitia pe care intentioneaza sa o realizeze in Europa de Est.


Concernul german Daimler AG va anunta in luna mai daca va alege sau nu Romania pentru constructia viitoare uzine auto Mercedes, a declarat recent omul de afaceri Ion Tiriac, care a afirmat ca Romania 'este in carti".


Vosganian a mai spus ca, in prezent, in Romania isi desfasoara activitatea 26.000 de firme cu capital italian si 16.000 de firme cu capital german, care au investitiile concentrate in special in Ardeal, dar se pregatesc 'sa treaca Carpatii', spre Moldova si Baragan, pentru a valorifica 'rezervorul' de forta de munca.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1223 ori