Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce inseamna reducerea TVA-ului pentru alimentele de baza?

Ce inseamna reducerea TVA-ului pentru alimentele de baza?
Noile planuri de modificare fiscala prevad printre multe altele si reducerea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) pentru alimentele de baza de la 19% la 5%. Noile politici fiscale pe care noul guvern le va implementa sunt menitesa stimuleze consumul si sa mareasca puterea de cumparare a populatiei,
indeosebi a celei sarace.



Produsele alimentare de baza precum painea, laptele, carnea,
uleiul vegetal si zaharul, potrivit planului de guvernare, vor avea un
TVA de 5%. Produsele de lux si cele daunatoare sanatatii vor avea
accize majorate si vor avea o valoare a TVA-ului crescuta pana la 25%.



Ideea reducerii TVA-ului a fost si este sustinuta in continuare
de membrii PSD. Alianta PD-L-PSD+PC va aplica masura care actualmente
face parte din programul de guvernare.



Patronatele din industria alimentara spun ca reducerea taxei pentru
alimentele de baza ar cobora preturile cu pana la 14%, informeaza Daily
Business.



"O reducere a TVA-ului va insemna un pret la producator mai mic cu 14%, din start. Reducerea preturilor ar putea fi chiar mai mare,
daca luam in calcul faptul ca, eliminandu-se concurenta neloiala
generata de piata neagra, preturile s-ar putea aseza pe un nivel
competitiv, iar specula ar putea fi controlata mult mai usor", a
declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.



De cealalta parte, Varujan Vosganian este de parere ca reducerea TVA-ului nu va influenta ieftinirea alimentelor.



"Dupa 2010, vom putea asocia o scadere a TVA cu o scadere a preturilor, deoarece Romania trebuie sa intre pe fagasul inflationist din zona euro, de sub 3%", a declarat Varujan Vosganian.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 982 ori