Boc si Vosganian se cearta pe tema politicilor fiscale

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 09:20
1414 citiri
Boc si Vosganian se cearta pe tema politicilor fiscale

Premierul Emil Boc a criticat de la tribuna Parlamentului politica fiscala dusa de fostul ministru liberal al Finantelor, Varujan Vosganian, dupa ce acesta a afirmat ca sume reprezentand 1,5% din PIB sunt "doar pe hartie" in proiectul bugetului de stat pentru 2010, prezentat de Guvern, scrie NewsIn.

"Nu am putut sa trec cu vederea unele afirmatii ale domnului ministru Vosganian.

Domnia sa a fost ultimul din sirul acelora care au accelerat derapajele majore ale tarii pe o directie complet nesanatoasa. (...) Dl. Vosganian a vorbit de la aceasta tribuna uitand ca a fost acela care a gestionat un deficit istoric dupa 1989, de 5,4% din PIB, astfel incat UE a declansat procedura de deficit excesiv", a declarat Boc la finalul dezbaterilor generale pe tema bugetului pe anul 2010.

Premierul l-a mai acuzat pe fostul ministru liberal al Finantelor ca a cheltuit in trei luni aproape patru miliarde de euro, fara ca acesti bani sa reprezinte investitii in economie, si ca "a facut praf" banii din Fondul National de Dezvoltare, destinati initial dezvoltarii infrastructurii.

"In loc sa avem in 2009 bani pusi deoparte, am avut datorii puse deoparte de catre dl. Vosganian. (...) Daca nu era politica iresponsabila din punct de vedere financiar a ministrului Vosganian, Romania o ducea un pic mai bine in 2009. Acum, cand noi vrem sa corectam aceste derapaje, aveti aceeasi atitudine pe care ati avut-o cand ati fost la guvernare", a spus Boc.

Reactia lui Emil Boc a fost generata de afirmatia lui Varujan Vosganian potrivit careia veniturile bugetului pe anul 2010 "sunt in afara realitatii".

"Cel putin 1,5% din PIB e barba! (...) Este pus din hartie. La asta se adauga subfinantarea de la Ministerul Internelor si cel al Muncii unde, ca sa se incheie bugetul pana la sfarsitul anului, va mai fi nevoie de 3 pana la 5 miliarde de lei", a spus Vosganian. In opinia sa, deficitul bugetar va ajunge la 8-10% in acest an.

Fostul ministru al Finantelor i-a spus lui Boc, intr-un drept la replica, ca o mare parte a deficitului bugetar inregistrat in 2008 a fost generat de aplicarea prevederilor Raportului de condamnare a comunismului, intocmit de o comisiei a Presedintiei.

Acesta i-a mai reprosat actualului premier ca, pe vremea cand PDL se afla in opozitie, a depus motiune la adresa Guvernului liberal, care refuzase sa puna in aplicare Legea votata de Parlament, prin care erau majorate salariile profesorilor cu 50%.

"Sa vii la tribuna asta sa depui motiune ca nu dau 50% in plus la profesori, sa racnesti ca din gura de sarpe ca dam prea putin, iar dupa alegeri sa racnesti ca din gura de sarpe ca am dat prea mult si ca am fost iresponsabili!", i-a replicat Vosganian lui Boc. El a mai spus ca salariile au fost majorate in timpul guvernarii liberale deoarece PIB-ul a crescut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#boc, #vosganian, #politici, #fiscale , #stiri Varujan Vosganian