In contextul in care mai multe banci s-au inchis, in orasele mici, bancherii au gasit o solutie ca sa ii ajute pe clienti sa achite ratele: au incheiat parteneriate cu institutiile bancare concurente, care vor accepta plata ratelor pentru contracte semnate la alte banci.
"Daca intr-o anumita localitate banca nu mai este prezenta din motive de readaptare a intregii retele teritoriale, e firesc sa se stabileasca parteneriate cu alte banci, astfel incat clientii sa nu fie afectati, sa isi pastreze beneficiile", precizeaza reprezentantii MKB Nextebank, un jucator de talie redusa, care a inchis mai multe unitati in cadrul unui proces de reorganizare, citat de Ziarul Financiar.
In marile orase, bancile au foarte multe sucursale, multe deschise in acelasi cartier. Nu acelasi lucru se intampla si in mediul rural, care concentreaza aproape jumatate din populatia tarii.
Bancherii au fost obligati, de actualul context economic, sa reduca din pierderi si inchid sucursale.
Creditarea pentru populatia nu va mai ajunge la nivelul din 2007, potrivit economistului sef BNR, Valentin Lazea, care sustine ca bancile ar trebui sa se orienteze catre creditarea firmelor.
Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, spune ca in Romania, oamenii s-au expus prea mult riscului valutar din cauza faptului ca au preferat imprumuturile in valuta.
"In general, creditele pe termen lung in valuta in Romania sunt riscante. Atata vreme cat Romania are inflatie mare, deprecierea interna preseaza asupra deprecierii externe", a declarat pentru Bloombiz.ro, Varujan Vosganian.