Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aproape 1% din energia Romaniei de anul trecut a trecut prin bursa OPCOM

Aproape 1% din energia Romaniei de anul trecut a trecut prin bursa OPCOM
Alro si Grivco au cumparat, marti, energie de la Complexul Energetic Craiova prin platforma Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB) a operatorului pietei de energie OPCOM, cantitatea de energie care a fost achizitionata prin intermediul acestei platforme de tranzactionare ajungand la aproape 0,8% din productia Romaniei de anul trecut.

Producatorul energetic a programat trei sesiuni de licitatie de vanzare, pe PCCB, dintre care doar doua au fost finalizate. Pretul de pornire pentru cele trei pachete de energie a fost de 170 de lei pe MWh.

Alro a cumparat o cantitate mare de energie, adjudecandu-si un pachet de 439.200 MWh (0,43 TWh), la pret identic cu cel de pornire. Perioada de livrare a contractului este intervalul 1 iulie 2007 - 30 iunie 2008. Cantitatea reprezinta aproximativ 0,7% din productia de energie realizata anul trecut in Romania, de 62,18 TWh.

Producatorul de aluminiu a cumparat energie de pe platforma OPCOM si acum doua saptamani, achizitionand patru pachete a cate 22.080 MWh, de la Complexul Energetic Turceni. Pretul platit a fost cuprins intre 170 lei si 171 lei pe MWh, iar perioada de livrare a contractelor intevalul 1 iulie - 31 decembrie 2007.

Grivco a achizitionat o cantitate de 10 ori mai mica, respectiv un pachet de 43.920 MWh, la pretul de 170,26 lei pe MWh, cu perioada de livrare in intervalul 5 mai 2007 - 4 mai 2008.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, in urma cu doua saptamani, ca toti producatorii de electricitate detinuti de stat, cu exceptia Hidroelectrica, vor vinde energia disponibila exclusiv pe bursa dupa 1 ianuarie 2008, intrucat contractele de vanzare incheiate expira pana la finele acestui an.

Potrivit ministrului, structura pietei de electricitate la finele acestui an va fi reprezentata in proportie de 50% piata reglementata pentru consumatorii captivi, 12%-14% energia tranzactionata pe Piata pentru Ziua Urmatoare si pe piata de echilibrare la OPCOM, 26% contractele bilaterale realizate pe pietele transparente si 10-12% contractele mentionate ale Hidroelectrica.

<b>Mediafax</b>
<a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 762 ori