Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Angajarile la stat vor fi inghetate in acest an

Angajarile la stat vor fi inghetate in acest an
Ministerul Finantelor vrea sa blocheze toate posturile vacante din administratia publica si sa restrictioneze puternic noile angajari. Motivul: rectificarea bugetara care va taia 1,1 miliarde de euro din cheltuieli.
Ministerul Economiei Si FinanTelor va propune premierului Calin Popescu Tariceanu o rectificare bugetara prin scaderea cheltuielilor cu 1,1 miliarde de euro, fara sa fie afectata nici o suma destinata investitiilor, a declarat ieri ministrul de resort Varujan Vosganian.

Prin rectificare vor fi blocate toate posturile vacante din administratia publica si conditionate noile angajari. "Nu vor fi facute noi angajari decit cu motive foarte temeinice, cu avizul ministerelor de Finante si Muncii si cu aprobarea Guvernului", a spus Vosganian.

In bugetul pe 2008 sint prevazute suplimentari de 10.000 de posturi in administratia publica. Pe linga acestea, la inceputul anului existau aproximativ 20.000 de posturi vacante in domeniu.

Institutiile cu cel mai numeros personal sint, in ordine, Ministerul Internelor, Ministerul Apararii si Ministerul Finantelor.

"Am asociat masuri pentru ca ministerele sa puna in aplicare aceste reduceri. Bineinteles, primul-ministru va putea sa aduca unele modificari la propunerea noastra", a afirmat Vosganian.

In plus, ministrul a anuntat ca va taia si din cheltuielile de operare ale ministerelor.

Insa nu si din cheltuielile de investitii. Ministrul Finantelor a exemplificat prin faptul ca de la Ministerul Transporturilor nu sint programate reduceri de cheltuieli. Tot ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a pus in vedere Guvernului sa fie mai atent la cheltuielile pentru infrastructura, acesta fiind unul dintre domeniile unde Romania inregistreaza ramineri in urma.

Vosganian a adaugat ca in privinta fiscalitatii va face tot ceea ce poate, chiar daca este un an electoral. Potrivit acestuia, pentru 2009 va propune o proiectie bugetara multianuala, de doi ani, dar este nevoie de o majoritate parlamentara care sa sustina explicit un astfel de program.

In acelasi timp, pentru 2009, Vosganian intentioneaza sa includa in proiectul de buget trimis Parlamentului toate celelalte componente de cheltuieli care sint luate in calcul si de Comisia Europeana. El a exemplificat prin plafonul de indatorare a municipalitatilor, bugetele autoritatilor autonome, companiile la care peste 50% din venituri sint din transferuri bugetare si despagubirile si titlurile nominative de la Fondul Proprietatea si Cadrilater.

Saptamina trecuta, ministrul a declarat ca Guvernul trebuie sa efectueze de urgenta o rectificare bugetara si sa reduca deficitul, intrucit daca pina la sfirsitul lunii martie nu arata ca poate evita limita de 3% a indicatorului in PIB, Comisia Europeana va porni o procedura impotriva Romaniei. Ministerul Economiei Si Finantelor va propune premierului Calin Popescu Tariceanu o rectificare bugetara prin scaderea cheltuielilor cu 1,1 miliarde de euro, fara sa fie afectata nici o suma destinata investitiilor, a declarat ieri ministrul de resort Varujan Vosganian.Prin rectificare vor fi blocate toate posturile vacante din administratia publica si conditionate noile angajari. "Nu vor fi facute noi angajari decit cu motive foarte temeinice, cu avizul ministerelor de Finante si Muncii si cu aprobarea Guvernului", a spus Vosganian.In bugetul pe 2008 sint prevazute suplimentari de 10.000 de posturi in administratia publica. Pe linga acestea, la inceputul anului existau aproximativ 20.000 de posturi vacante in domeniu.Institutiile cu cel mai numeros personal sint, in ordine, Ministerul Internelor, Ministerul Apararii si Ministerul Finantelor."Am asociat masuri pentru ca ministerele sa puna in aplicare aceste reduceri. Bineinteles, primul-ministru va putea sa aduca unele modificari la propunerea noastra", a afirmat Vosganian.In plus, ministrul a anuntat ca va taia si din cheltuielile de operare ale ministerelor.Insa nu si din cheltuielile de investitii. Ministrul Finantelor a exemplificat prin faptul ca de la Ministerul Transporturilor nu sint programate reduceri de cheltuieli. Tot ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a pus in vedere Guvernului sa fie mai atent la cheltuielile pentru infrastructura, acesta fiind unul dintre domeniile unde Romania inregistreaza ramineri in urma.Vosganian a adaugat ca in privinta fiscalitatii va face tot ceea ce poate, chiar daca este un an electoral. Potrivit acestuia, pentru 2009 va propune o proiectie bugetara multianuala, de doi ani, dar este nevoie de o majoritate parlamentara care sa sustina explicit un astfel de program.In acelasi timp, pentru 2009, Vosganian intentioneaza sa includa in proiectul de buget trimis Parlamentului toate celelalte componente de cheltuieli care sint luate in calcul si de Comisia Europeana. El a exemplificat prin plafonul de indatorare a municipalitatilor, bugetele autoritatilor autonome, companiile la care peste 50% din venituri sint din transferuri bugetare si despagubirile si titlurile nominative de la Fondul Proprietatea si Cadrilater.Saptamina trecuta, ministrul a declarat ca Guvernul trebuie sa efectueze de urgenta o rectificare bugetara si sa reduca deficitul, intrucit daca pina la sfirsitul lunii martie nu arata ca poate evita limita de 3% a indicatorului in PIB, Comisia Europeana va porni o procedura impotriva Romaniei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2481 ori