ANA/MPA: Ministrul Economiei si Finantelor din Grecia, Giorgos Alogoskoufis, in vizita la Bucuresti

Luni, 14 Aprilie 2008, ora 13:03
1422 citiri
ANA/MPA: Ministrul Economiei si Finantelor din Grecia, Giorgos Alogoskoufis, in vizita la Bucuresti

ATHENS NEWS AGENCY, MACEDONIAN PRESS AGENCY, THESSALONIKI (Grecia) - Ministrul Economiei si Finantelor din Grecia, Giorgos Alogoskoufis, aflat azi in vizita la Bucuresti, in fruntea unei delegatii elene, a reiterat si confirmat impreuna cu omologul sau roman, Varujan Vosganian, posibilitatile de continuare a extinderii relatiilor economice dintre cele doua tari.In declaratiile sale, Alogoskoufis a evidentiat ca o continuare a reformelor economice in regiune, combinata cu ocooperare mai stransa, are multe de oferit locuitorilor. Ministrul grec si-a exprimat optimismul in privinta viitorului economiei intregii regiuni a Europei de Sud-Est.


In acest context s-a anuntat infiintarea unei comisii mixte intre cele doua ministere, cu scopul ca partea elena sa ajute la mai buna gestiune si valorificare a fondurilor comunitare pe care le primeste Romania dupa integrarea sa in UE, datorita experientei semnificative pe care o are deja Grecia.


Ministrul Economiei si Finatelor din Romania, Varujan Vosganian, si-a exprimat satisfactia fata de cursul relatiilor comerciale si de afaceri dintre cele doua tari, subliniind investitiile importante care s-au facut in domenii precum cel bancar, al companiilor de asigurari, al lucrarilor de infrastructura, al telecomunicatiilor si dezvoltarii imobiliare. Vosganian s-a mai referit si la domeniul energiei, subliniind ca exista un cadru amplu si important de dezvoltare a cooperarii.


Alogoskoufis a avut intrevederi si cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, iar in cursul serii va conferentia la manifestarea organizata de Camera de Comert si Industrie Romana-Elena.


In domeniul comercial, exporturile Greciei in Romania au crescut in 2006 cu 45,7 la suta, iar in 2007 cu 30 la suta, rezultatul fiind ca in total in cei doi ani acestea aproape sa se dubleze, ajungand la 774 milioane euro, de la 408 milioane euro. in acelasi interval de timp, importurile din Romania au crescut cu 23 la suta, ajungand la 535 milioane euro, de la 434 milioane euro. Balanta comerciala a prezentat in 2007 un surplus de 238 milioane euro, fata de un deficit de 25 milioane cum prezenta in 2005.


Totalul investitiilor grecesti in Romania se ridica la circa 3 miliarde euro - dupa cum a subliniat ministrul grec al Economiei si Finantelor, Alogoskoufis, rezultatul fiind ca dupa Olanda si Austria, Grecia sa se situeze pe locul trei din punctul de vedere al investitiilor. Numarul companiilor grecesti depaseste cifra 800, acestea concentrandu-se, in principal, in domeniul bancar, in cel al comertului, telecomunicatiilor, constructiilor si industriei. in mod special, bancile grecesti au o cota de circa 15 la suta din piata locala, dispunand de o retea ce depaseste 300 sucursale in intreaga tara.