Am ajuns sa fim nemultumiti de un rating de tara de clasa A!

Marti, 12 Septembrie 2006, ora 02:51
874 citiri

Compania de rating Coface a imbunatatit ratingul de tara acordat Romaniei de la B la A4, au anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Coface. Potrivit directorului general Coface, Jerome Cazes, Romania a inregistrat progrese din punctul de vedere al investitiilor straine, iar, din aceasta perspectiva, Coface ar putea acorda, in cateva luni, ratingul A3.'In ultimii cinci ani am remarcat un interes un interes sporit al investitorilor italieni pentru Romania', a spus Jerome Cazes. Acesta a explicat ca in 2005 circa 65 la suta dintre companiile straine au inregistrat profituri foarte mari in Romania.

Senatorul Varujan Vosganian este insa de alta parere: 'Romania este nedreptatita cu ratingul A4 acordat de Coface si ar fi trebuit sa primeasca un rating A3, in conditiile in care in ultimii ani au fost depasite multe obstacole', a declarat presedintele Comisiei de buget, finante si banci din Senat.

Prezent la cea de-a treia editie a Conferintei de risc de tara, acesta a explicat ca obiectivul actualei guvernari a fost diminuarea riscurilor prin crestere economica, cu limitele impuse de tinta de inflatie. ' Romania este nedreptatita cu acest A4. Solicit agentiei Coface sa revizuiasca datele despre Romania', a spus Vosganian. El a subliniat ca Romania a atins in 2005 standardele in privinta reformei macroeconomice, insa a admis ca exista in continuare vulnerabilitati de natura fiscala, legate de agricultura, sistemul de asigurari sociale si competitivitatea externa.

Cu toate acestea, senatorul este optimist ca anul viitor Romania va avea venituri de 34 la suta din Produsul Intern Brut (PIB). 'In 2007 vom avea 9 miliarde lei venituri', a spus Vosganian. Referindu-se la relatiile Romaniei cu Fondul Monetar International, subiect pe care l-a considerat prea mult mediatizat in perioada suspendarii acordului stand-by, senatorul a comentat ca 'acela a fost momentul in care ne-am lepadat de vechile naravuri'.

In ceea ce priveste recomandarile de la acea data ale reprezentantilor FMI de crestere a incasarilor la buget, Vosganian a apreciat ca 'ar fi fost o eroare pentru Romania sa forteze cresteri de impozite pentru a atrage venituri la buget'. Compania de rating Coface a anuntat luni ca a imbunatatit ratingul de tara acordat Romaniei de la B la A4. Potrivit directorului general al Coface, Jerome Cazes, Romania a inregistrat progrese din punctul de vedere al investitiilor straine, iar, din aceasta perspectiva, Coface ar putea acorda, in cateva luni, ratingul A3.

Rompres