Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acordurile negociate direct, in 2004, au creat criza contractelor de electricitate, spune Vosganian

Acordurile negociate direct, in 2004, au creat criza contractelor de electricitate, spune Vosganian

Incheierea de contracte de achizitie de electricitate este ingreunata intrucat cantitatile disponibile sunt reduse, pentru ca multe acorduri au fost negociate direct, in 2004, inainte de infiintarea pietei contractelor bilaterale administrata de OPCOM, spune ministrul Economiei, Varujan Vosganian.Operatorul pietei de electricitate a "mostenit" multe contracte negociate direct, ceea ce a dus la "scaderea plajei contractelor de energie", a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, mistrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, dupa ce a vizitat OPCOM.

El a aratat ca vrea sa se documenteze in privinta modului de participare si a realizarii tranzactiilor cu electricitate pe platformele operatorului pietei de energie.

"Am vrut sa vad cu ochii mei cum functioneaza toate platformele de tranzactionare ale OPCOM, softul utilizat, tot mecanismul si sa vad ce posibilitati exista pentru a nu creste preturile la energia electrica la 1 aprilie", a spus Vosganian.

Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aratat in luna ianuarie ca tarifele la electricitate pentru populatie ar putea fi majorate la 1 aprilie, intrucat seceta si stocurile reduse de carbune au determinat cresterea consumului de gaze naturale utilizate si a costurilor de productie.

Ministrul Economiei a emis, la sfarsitul anului trecut, un ordin care prevede ca producatorii de energie sunt obligati sa prelungeasca contractele si sa incheie noi contracte cu Electrica pentru perioada prevazuta in Programul de iarna, pana la 31 martie, ca masura temporara, avand ca scop sa asigure stabilitatea pe piata de energie in perioada de iarna.

Masura a fost determinata de esecul Electrica de a incheia noi contracte pe piata de electricitate, pe fondul neintelegerilor referitoare la preturi, astfel ca distribuitorul risca sa nu isi poata onora obligatiile.

Potrivit ministrului, OPCOM este o piata functionala, iar impreuna cu ANRE se vor cauta solutiile pentru introducerea contractelor de tip forward.

Reprezentantii OPCOM au afirmat ca au solicitat ANRE, in anul 2006, sa aprobe introduecrea contractelor de tip forward, insa nu au primit raspuns de la autoritatea de reglementare.

Contrcatele forward (la termen) reprezinta o tranzactie in care cumparatorul si vanzatorul convin asupra livrarilor de marfa, intr-o cantitate, calitate si termen specificate, iar pretul poate fi convenit fie in avans, fie la data livrarii.

Reprezentantii Bursei Romane de Marfuri (BRM) au criticat, de mai multe ori, activitatea OPCOM, afirmand ca tranzactiile realizate pe una dintre platformele administrate de aceasta sunt lipsite de transparenta.

Vosganian, a declarat la finele lunii ianurie, ca nu are nimic impotriva ca BRM sa tranzactioneze "pentru o vreme" energie, daca va primi avizul ANRE, iar OPCOM, singura piata autorizata sa intermedieze tranzactii cu energie electrica, a avut pana acum "o functionare rigida".

Potrivit reprezentantilor BRM, ANRE a acordat bursei de marfuri avizul pentru inceperea tranzactiilor cu energie electrica, iar primele licitatii vor avea loc in 22 februarie.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 797 ori