600 milioane lei vor veni la bugetul de stat in urma transferului veniturilor din tranzactii imobiliare

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 16:15
1068 citiri
600 milioane lei vor veni la bugetul de stat in urma transferului veniturilor din tranzactii imobiliare

Transferul veniturilor obtinute din transferul proprietatilor imobiliare de la bugetele locale la bugetul de stat va aduce in plus aproximativ 600 de milioane de lei la acest buget, potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Ministrul a aratat ca motivul acestui transfer de fonduri de la bugetele locale la bugetul de stat este discrepanta mare dintre veniturile si cheltuielile anumitor administratii locale. Potrivit lui Vosganian, banii vor fi alocati de la bugetul de stat, in functie de necesitati.

'Poate ca unii s-au intrebat de ce am luat acea masura legata de impozitul privind transferul proprietatilor imobiliare, in care o suma de 600 de milioane de lei se preia la bugetul de stat pentru a fi realocata. Eu nu concep ca administratiile oraselor mari au excedente uriase, in timp ce noi va trebui sa acoperim deficitele comunitatilor mici si sa platim in continuare cheltuieli pentru incalzire, pentru finantare, pentru orasele mici. Trebuie facuta o redistribuire pentru ca disparitatile intre administratiile locale au devenit uriase. De fapt nu este o autonomie ci este un cordon ombilical in care administratia centrala transmite bani administratiei locale in mod proportional. Exista comune cu fabrici mari care primesc sume enorme din impozitul pe venit si sunt zone intregi din Baragan sau de langa Prut, unde primariile nu au bani de salarii', a explicat ministrul.

In opinia lui Vosganian, administratia locala dispune in permanenta de excedent, lucru care a dus la cresteri foarte mari de cheltuieli in ultimele doua luni ale anului trecut.

'Administratia locala dispune in prezent de un excedent de aproape 4 miliarde lei, pe care daca le-ar cheltui maine, impactul s-ar vedea in deficitul bugetar', a mai spus ministrul.

Conform modificarilor aduse de Guvern Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2008, veniturile obtinute din transferul proprietatilor imobiliare sunt virate integral la bugetul de stat. Pana in prezent, veniturile din transferul proprietatilor imobiliare erau virate doar in proportie de 40% la bugetul de stat, diferenta mergand la bugetul unitatilor administrativ-teritoriale pe teritoriul carora se aflau bunurile imobile (50%), respectiv la bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (10%).

Senatul a votat eliminarea acestei prevederi, urmand ca proiectul sa intre in comisia de Buget din Camera, peste doua saptamani, intrucat Vosganian a solicitat amanarea.

Parlamentarii cer ca veniturile din transferul proprietatilor imobiliare sa ramana la bugetele locale, intrucat sunt surse considerabile de venituri.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice ce realizeaza venituri din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor fara constructii, datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii. Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.


Pentru transferul dreptului de proprietate, impozitul se calculeaza diferentiat, in functie de valoarea de vanzare a imobilelor. Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la trei ani inclusiv, impozitul este de 3%, pentru o valoare de pana la 200.000 lei, respectiv de o valoare fixa de 6.000 lei plus 2% pentru valori mai mari de 200.000 lei, iar pentru imobilele dobandite intr-o perioada mai mare de trei ani, impozitul este de 2% pentru valori de pana la 200.000 lei, respectiv o valoare fixa de 4.000 lei plus 1%, pentru valori mai mari de 200.000 lei.

Conform legii, pentru transmisiunea dreptului de proprietate cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut, daca succesiunea este finalizata in termen de doi ani de la data decesului autorului succesiunii. in cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de la suta calculat la valoarea masei succesorale.