Vosganian: UE trebuie sa-si asume o politica industriala comuna

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 16:24
1170 citiri
Vosganian: UE trebuie sa-si asume o politica industriala comuna

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a evidentiat, vineri, necesitatea stabilirii unei strategii comune la nivelul Uniunii Europene privind reindustrializarea, proces complex ce trebuie ridicat "la rang" de politica industriala, care sa se coreleze cu alte politici ale UE.

"Conceptul de reindustrializare este o cerinta a perioadei pe care o parcurgem. Una dintre importantele concluzii ale crizei economice a fost aceea ca la nivelul Uniunii Europene s-a focalizat atentia mai mult asupra economiei nominale si mai putin asupra economiei reale. (...) Pericolul in care s-a aflat economia nominala de a nu avea o economie reala care s-o sustina a dus la lansarea, de putina vreme, a acestui concept.

Reindustrializarea este un proces complex (...) si are drept concept cheie competitivitatea. Romania este implicata la varf, in UE, in acest proiect. Impreuna cu celelalte tari producatoare de otel, Luxemburg, Belgia, Franta si Polonia, Romania a sustinut un program pentru otel. Acest program a fost definitivat la nivelul ministrilor industriei si, pe 11 iunie, va fi discutat in Comisia Europeana. Daca va fi adoptat, va fi un pas urias inainte in calea politicii industriale comune", a spus ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeana trebuie "sa asume" o politica industriala comuna pe baza careia statele membre sa ia masurile ce se impun.

"In clipa in care acest plan de actiune va fi adoptat, noi vom face un corespondent romanesc, planul de actiune privind otelul in Romania. (...) S-ar putea ca luna viitoare sa putem face acest program si sa-l discutam cu companiile producatoare de otel. Planul de actiune privind otelul are cateva masuri, cel putin in proiectul pe care noi l-am inaintat Comisiei Europene, care sunt foarte utile. De ce e nevoie de un astfel de plan de actiune? Pentru ca exista masuri pe care o tara nu le poate lua de una singura, pentru ca ele tin de politica comuna europeana", a declarat Vosganian.

Probleme Romaniei

Ministrul Economiei a punctat, totodata, cateva probleme existente in tara noastra.

"In Romania, otelul are cateva probleme cum ar fi de pilda hemoragia de fier vechi catre Turcia sau catre alte tari din afara Uniunii Europene, cum ar fi importurile la preturi mai scazute si evaziunea fiscala pe TVA la produsele metalurgice, presiunea asupra costurilor datorate cogenerarii si energiilor regenerabile, cum ar fi fiscalitatea. Noi am propus Comisiei Europene ca statele europene sa asume o hotarare prin care sa nu mai majoreze sarcina fiscala", a spus ministrul.

Conform acestuia, imediat ce planul de actiune comun privind otelul va fi adoptat, ii va propune premierului efectuarea unor reglementari privind unele acte normative, care vor duce la cresterea competitivitatii in domeniul industriei.

"Referitor la felul in care se realizeaza studiile de impact, in clipa de fata actele normative au obligatoriu studii de impact privind bugetul. Atunci cand un minister face un proiect de lege sau un parlamentar o initiativa legislativa, exista o rubrica in care initiatorul trebuie sa evalueze impactul bugetar. (...) Actele normative trebuie sa aiba rubrica privind impactul pe competitivitate, cu efect explicit pe industrie.

"Probabil ca daca am fi avut o astfel de rubrica acum 5 ani, legea privind sustinerea energiilor regenerabile nu ar fi avut forma aceea, poate ca avand o astfel de obligativitate, legea din 2009 privind impozitul forfetar nu ar fi aparut niciodata. Mai mult, o astfel de prevedere ii obliga pe toti initiatorii sa discute in termeni de competitivitate", a precizat Vosganian.

Declaratiile au fost facute in cadrul unui forum pe teme economice desfasurat in statiunea Mamaia.

#politica industriala UE, #Varujan Vosganian politica industriala, #probleme industrie Romania , #Ministrul Economiei