Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vosganian: Opt investitori interesati de Cupru Min, dintre care patru sunt companii de top

Vosganian: Opt investitori interesati de Cupru Min, dintre care patru sunt companii de top


Un numar de opt scrisori de intentie au fost depuse pentru procedura de privatizare a Cupru Min S.A., jumatate dintre ofertanti fiind companii aflate intre primele zece din lume, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

"Opt scrisori de intentie au fost depuse pentru Cupru Min, din care patru sunt companii aflate in primele zece din lume. Din pacate, o zona de prelucrare nu poate fi gandita decat daca extractia de cupru creste si introducem in circuit Baia Mare, Abrud si Moldova Noua. Cupru Min, in situatia in care vom reusi sa semnam acest parteneriat, va avea o productie in crestere", a afirmat Vosganian.

Ministerul Economiei a publicat, in data de 24 mai, anuntul de intentie pentru atragerea de investitii la societatea Cupru Min Abrud, document in care se estimeaza ca modalitatea de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013.

Cupru Min a trecut si anul trecut printr-o procedura de privatizare, care insa nu s-a finalizat. In 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (centru-vest), la pretul de 200,772 milioane euro.

Ulterior, licitatia a fost anulata, cele doua parti nereusind sa ajunga la o intelegere.

Potrivit datelor oficiale, in 1989 productia de minereuri neenergetice a Romaniei era de 21,5 milioane tone, adica 71% din productia similara a Uniunii Europene, in 2004.

In 1997, se mai extrageau doar 9,9 milioane tone minereu, iar zece ani mai tarziu productia a scazut cu 0,05 milioane tone. Resursele naturale cunoscute ale Romaniei sunt de peste 20 miliarde de tone de minereu, grupate in 1.900 de zacaminte cu substante utile neenergetice.

In prezent, in Romania exista 14 regiuni miniere, unde un numar de 155 localitati depindeau la data incetarii activitatii miniere in proportie mai mare de 50% de veniturile asigurate din activitatea miniera derulata pe aria geografica a acestora.

In sectorul minier, la ora actuala, lucreaza cateva sute de muncitori, fata de cei peste 175.000 inregistrati in anul 1990.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1153 ori