Vosganian: Mexicul este o prioritate pentru comertul Romaniei in 2013

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:17
1432 citiri
Vosganian: Mexicul este o prioritate pentru comertul Romaniei in 2013

Mexicul este primul obiectiv din zona Americii Latine in ceea ce priveste prioritatile politicii comerciale pentru anul 2013, considera ministrul Economiei, Varujan Vosganian, apreciind ca pentru Romania este important sa isi extinda relatiile economice in afara Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, ministrul Vosganian, care conduce o misiune economica in Mexic, pentru promovarea industriei navale, a avut intalniri cu oficiali guvernamentali, intre care ministrul mexican al Economiei, Ildefonso Guajardo Villarreal, ministrul Afacerilor Externe, Jose Antonio Meade Kuribrena, cu presedintele Camerei Nationale de Comert a Mexicului, reprezentanti ai unor companii mexicane cu potential de dezvoltare de noi operatiuni comerciale si de cooperare economica cu Romania.

Partener strategic al Romaniei datorita potentialului economic in continua crestere, apartenentei la NAFTA (The North American Free Trade Agreement) si pozitiei de lider in America Centrala si Caribe, Mexicul reprezinta o destinatie de interes pentru oameni de afaceri si investitori, a apreciat ministrul Vosganian.

Potrivit acestuia, interesul partenerilor mexicani a fost, de asemenea, unul crescut, punctele atractive pentru posibilii investitori fiind un nivel de impozit competitiv (16% in ISR), precum si pozitia geografica strategica pentru a intra in Europa de Est, mai ales in Rusia, una dintre cele mai mari piete din regiune.

Principalul obiectiv al misiunii economice in Mexic este, in opinia ministrului Varujan Vosganian, generarea de investitii reciproce, iar acesta considera ca perspectivele sunt in acest sens unele promitatoare, avand in vedere faptul ca exporturile romanesti in Mexic au crescut in ultimii ani de peste patru ori, de la 19 milioane dolari (2009), la 88 milioane dolari, in 2012.

Impreuna cu reexporturile, volumul total al comertului este de 173 milioane euro, cu un excedent al balantei comerciale de 49 milioane dolari fata de Mexic.

#relatii comerciale Romania Mexic, #Vosganian politica comerciala, #relatii economice Romania, #schimburi comerciale Mexic , #Ministrul Economiei