Se destrama zona euro? Lista victimelor este destul de lunga

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:00
2901 citiri
Se destrama zona euro? Lista victimelor este destul de lunga
Sursa foto: Reuters

Romanii care au luat credite in euro s-ar numara printre victimele destramarii zonei euro, fiindca pe termen lung, leul ar avea de suferit. Totusi, acestia nu trebuie sa se ingrijoreze, momentan, deoarece lucrurile nu stau chiar atat de rau.

Analistul financiar Mircea Cosea si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian considera ca zona euro nu s-ar putea desfiinta decat cu cheltuieli foarte mari. Pe de alta parte, parerea lor nu este impartasita de institutiile internationale.

Analistul financiar Mircea Cosea nu crede ca zona euro s-ar putea destrama si sustine ca asistam la o perioada complicata, accentuata si la nivel emotional si care "are in spate niste interese evidente ale unor grupuri financiare si ale unor tari".

"Nu cred ca se va ajunge pana la destramarea zonei euro, intrucat costurile sunt enorme, iar repararea situatiei, dupa disparitia euro va costa foarte mult, chiar si in tarile puternice", precizeaza Mircea Cosea, pentru Business24.

De aceeasi parere este si fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, care sustine ca zona euro nu s-ar putea destrama, decat cu cheltuieli foarte mari.

"Zona euro nu s-ar putea destrama decat cu cheltuieli foarte mari, iar destramarea zonei euro ar pune in discutie chiar destramarea pietei europene comune. Tarile membre vor face tot ceea ce pot ca sa o mentina, chiar si cu costuri marginale, cum ar fi scoaterea unor tari din zona euro", precizeaza fostul ministrul de Finante, Varujan Vosganian, pentru Business 24.

Situatia celor cu credite in euro, complicata

Intrebat ce s-ar intampla cu creditele in euro, in cazul in care zona euro s-ar desfiinta, Mircea Cosea crede ca "este o enigma".

"Probabil ca vom vor fi transferate in credite in lei. Dar asta este o problema, pentru ca nu stim la ce curs si nu stim cine va fixa acest curs. De la banca nu ar putea fi decat un curs administrativ, pentru ca fara euro, banca nu mai are posibilitatea sa faca un joc pe piata. Este foarte complicat", a precizat analistul economic.

In opinia acestuia, transformarea creditelor in euro in alte valute ar fi, de asemenea, complicata, pentru ca ar aduce prejudiciu unei categorii de cetateni care s-au angajat in credite cu dobanzi diferite, in perioade diferite.

Varujan Vosganian considera ca persoanele care au credite in euro vor fi dezavantajate de destramarea zonei euro si de dispartia monedei unice europene.

"Cei care au credite in euro pierd, pentru ca primesc leafa in lei. Pe termen lung, creditele in euro sunt vulnerabile, pentru ca tendinta pe termen lung nu va fi de intarire a monedei nationale", explica fostul ministru.

Acesta a dat ca exemplu faptul ca, din 2008 pana acum, euro s-a intarit de la 3,6 lei/euro pana la 4,3 lei/euro, "iar Banca Nationala face eforturi ca sa il mentina".

"Ar fi foarte greu de gasit niste instrumente obiective, care sa demonstreze ca este, intr-adevar, cea mai buna cale de transformare a unui monede intr-alta, pe cat se poate, in interesul cetateanului", spune si Mircea Cosea.

Pierderi foarte mari pentru intreg sistemul

Fostul ministru de Finante atrage atentia ca "unele valute ar fi extrem de slabite, daca ar iesi singure din zona euro".

"Daca zona euro s-ar destrama, pierderile ar fi foarte mari pentru intreg sistemul. Ganditi-va cat ar dura reconversia tuturor circuitelor monetare din euro in alte monede, cat ar costa asta intregul sistem bancar si in ce mod s-ar repozitiona Uniunea Europeana, fata de alte tari. Unele valute ar fi extrem de slabite, daca ar iesi singure din zona euro", relateaza Varujan Vosganian.

Acesta a exemplificat prin lira italiana, peso spaniol si drahma greceasca.

Economistul Nouriel Roubini, poreclit Dr. Doom, apreciaza ca exista 50% sanse ca zona euro sa se destrame.

"Contagiunea crizei datoriilor suverane din Europa se extinde si devine virala, a declarat economistul citat de Yahoo Finance.

Roubini crede ca banii nu pot rezolva problemele pe care le are Europa, facand aluzie la promisiunile exprimate de Fondul Monetar International, FMI, pe 22 noiembrie.

"Cele mai periculoase, in opinia lui Roubini, sunt spread-urile de credit referitoare la criza datoriilor suverane din Franta si Belgia. In plus, exista semne care arata stresul bancilor in acordarea de imprumuturi interbancare", precizeaza economistul.

Dezastrul pare iminent

In timp ce analistul financiar Mircea Cosea si fostul ministru de Finante Varujan Vosganian nu cred ca zona euro se va destrama, din cauza costurilor foarte mari, institutiile internationale anticipeaza dezastrul.

Wolfgang Munchau, un analist economic citat de Financial Times, anticipeaza ca zona euro mai are cel mult 10 zile si ca se va destrama, dupa aceasta perioada.

Reprezentantii Moody's Investors Service avertizeaza ca "dezvoltarea rapida a crizei" ameninta toate ratingurile suverane din regiune.

Economistii din cadrul Nomura sustin ca Banca Centrala Europeana ar trebui sa utilizeze la maxim resursele pe care le detine, pentru a preveni o destramare a zonei, care "pare tot mai probabila".

"Suntem tot mai sceptici ca legiuitorii din zona euro pot face fata eficient provocarilor cu care se confrunta", sustine economistul-sef OCDE, Pier Carlo Padoan, intr-un raport prezentat luni.

Daca euro explodeaza, Europa va exploda

"Daca euro explodeaza, Europa va exploda. Este garantia pacii pe un continent care a trecut prin razboaie teribile", a afirmat presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

La fel de pesimist s-a aratat si oficialul polonez care a declarat, luni seara, la Berlin ca zona euro "se afla pe marginea prapastiei".

Fostul ministru olandez al Finantelor, Gerrit Zalm, a avertizat ca Europa ar intra intr-o recesiune mai severa decat cea din anii '30 daca zona euro s-ar destrama.

"Vom avea o recesiune care va face anii '30 sa para nimic. Intreaga Europa se va faramita", a aratat ministrul, in cadrul unei emisiuni televizate,citate de Reuters.

#destramare zona euro, #disparitie euro, #efecte disparitie euro, #credite euro, #zona euro, #zona euro prabusire, #criza zona euro , #Ministrul Economiei

Curs valutar

1 EUR = 4.9746 RON

0.0008

1 USD = 4.4657 RON

-0.0005
  1. Primul tren chinezesc este în România. Prin ce orașe va trece garnitura de mare viteză
  2. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  3. Nori negri pe cerul industriei IT din România. Factorii care împing salariile programatorilor în jos
  4. NOAPTE Deschidere/ Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  5. Proiect de reindustrializare a României. Domeniile care ar putea fi „recuperate” prin finanțare masivă
  6. Un nou record pentru România, confirmat de Eurostat. Cresc veniturile și ritmul de dezvoltare
  7. Motivele pentru care românii din străinătate revin în țară. Cu cât a crescut nivelul de trai în România
  8. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  9. România cumpără 37 de trenuri electrice noi. Pe ce rute vor circula
  10. Scumpirea vieții de zi cu zi în România. Țara cu cele mai mici prețuri din UE: „Sentimentul de groază în supermarket îl resimțim și noi” GRAFIC