Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rosia Montana. Nici Ministerul Economiei nu isi mai asuma responsabilitatea pentru proiect

Rosia Montana. Nici Ministerul Economiei nu isi mai asuma responsabilitatea pentru proiect


Ministerul Economiei nu si-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Rosia Montana, care a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului in dupa-amiaza precedenta sedintei in care a fost aprobat, a declarat marti Varujan Vosganian, ministrul de resort, intr-o conferinta de presa.

"Ministerul Economiei nu a avizat acest proiect de lege. Nu exista nicio semnatura a mea sau a colegilor mei. Pentru ca, in timpul dezbaterilor, eu eram plecat la Kiev, am plecat pentru ca nu stiam ca o sa se dezbata proiectul. Proiectul a aparut pe ordinea de zi in dupa-amiaza precedenta, cand eu deja eram in avion, colegii mei au ramas, ei si-au dat tot concursul.

Au prezentat o serie de note, care se refereau fie la alte legi care ar fi trebuit modificate, fie la chestiuni de patrimoniu, care ingreuneaza aplicarea proiectului asa cum este el. Deci Ministerul Economiei nu si-a pus semnatura pe proiectul de lege si are o seama de observatii", a subliniat Vosganian.

El a precizat ca dezbaterea din Parlament trebuie sa rezolve probleme importante, precum cea de mediu.

Ministrul a adaugat ca are mari rezerve in legatura cu problemele de mediu pe care le ridica acest proiect.

"Nu exista niciun dubiu ca pentru zona e benefic inceputul exploatarii, pentru locurile de munca, insa am mari rezerve in legatura cu problemele de mediu. Vreau ca cineva in mod deschis sa-si ia angajamentul cu privire la acest aspect. Votul meu in Parlament va fi conditionat de prezenta unor garantii de mediu", a punctat Vosganian, care este si senator.

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat in urma cu o saptamana in sedinta de Guvern, urmand sa fie transmis Parlamentului.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, dar si mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana.

Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1376 ori