Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vreme, nemultumit de proiectul de lege privind comunicatiile

Vreme, nemultumit de proiectul de lege privind comunicatiile

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, sustine ca proiectul de lege, referitor la retinerea datelor privind comunicatiile, nu contine prevederi care sa conduca la declararea neconstitutionalitatii, anunta Mediafax.

"Proiectul a fost discutat cu Ministerul Justitiei, care a eliminat acele prevederi care au condus, in 2009, la declararea Legii 298/2008 privind retinerea datelor ca fiind neconstitutionala", a spus Vreme.

Intrebat care sunt diferentele dintre Legea 298/2008 si proiectul de lege privind retinerea datelor, Vreme a evitat sa le prezinte.

"Ministerul avea deja pregatit proiectul de lege atunci cand Comisia Europeana a trimis, in 16 iunie, scrisoarea prin care a fost declansata impotriva autoritatilor romane o noua actiune de punere in intarziere a Directivei 2006/24/CE", a spus Vreme.

El a adaugat ca Romania a intarziat transpunerea in legislatia locala a prevederilor Directivei 2006/24/CE pentru ca la nivelul Uniunii Europene exista opinii diferite privind acest act normativ european.

"Si in Germania si alte state membre ale Uniunii Europene legile locale care au transpus directiva au fost declarate neconstitutionale", a spus ministrul.

Ministerul Comunicatiilor a publicat, vineri, pe site-ul institutiei, un proiect de lege care obliga operatorii telecom sa stocheze, pentru sase luni, anumite date privind apelurile telefonice, SMS si email-uri, care vor putea fi transmise organelor judiciare sau de siguranta nationala.

Prin acest demers, ministerul incearca sa evite continuarea procedurii de infringement declansate de UE, prin transmiterea de catre CE a unui aviz motivat.

Datele vor permite urmarirea si identificarea sursei si destinatiei unei comunicari, a datei, orei si duratei acesteia, precum si tipul de comunicare, al echipamentului si locatiei acestuia si vor putea fi transmise organelor judiciare sau cu atributii de siguranta si securitate nationala, la cererea acestora, "de indata, dar nu mai mult de 48 de ore" (de la solicitarea acestora, n.r.), se arata intr-un proiect de act nomrativ elaborat de ministerul de resort si dat joi publicitatii.

"Prezenta lege nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiilor consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice, in aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedura penala si cele din legile speciale in materie", se precizeaza in document.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1023 ori
Citeste mai multe desprevalerian vreme proiect comunicatii vreme