Romania, pe aceeasi unda cu UE in ceea ce priveste roaming-ul in retelele internationale

Luni, 11 Iulie 2011, ora 23:19
1261 citiri
Romania, pe aceeasi unda cu UE in ceea ce priveste roaming-ul in retelele internationale

Romania sustine noul regulament CE privind roaming-ul in retele internationale intrucat acesta este in avantajul cetatenilor romani, a precizat premierul Emil Boc, informeaza Mediafax.

Comisarul european, aflat in vizita la Bucuresti, a precizat ca decizia finala in privinta acestei propuneri de regulament va fi luata, cel mai probabil, in mandatul presedintiei daneze a UE, incepand cu 1 ianuarie 2012, si a aratat ca fiecare stat membru al UE va decide mecanismul de implementare al noilor reglementari, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Prezent la intalnire, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a afirmat ca, in cursul acestui an, institutia va propune o Strategie nationala de informatizare pentru anii 2012-2020, avand ca model obiectivele propuse de Agenda Digitala, mai arata sursa citata.

O propunere a Comisiei Europene (CE) prevede ca operatori virtuali de retele de telefonie mobila, care nu dispun de infrastructura proprie, sa foloseasca retelele altor companii, ca urmare a reducerii plafoanelor preturilor en-gros pentru serviciile de roaming, in urmatorii trei ani.

Comisia mai doreste ca utilizatorii de telefoane mobile care calatoresc in strainatate sa aleaga un serviciu de roaming mai ieftin de la un furnizor concurent, dar sa pastreze numarul de telefon de la operatorul din tara.

Comisia a mai propus si reducerea progresiva a plafoanelor pentru preturile de retail destinate serviciilor voce in roaming, cu scopul de a ajunge pana in iulie 2014 la 24 de eurocenti pe minut, comparativ cu 35 de centi in prezent.

Tarifele pentru mesajele text vor fi plafonate la 10 centi fiecare, comparativ cu 11 centi in prezent.

Este pentru a treia oara cand Comisia reduce tarifele operatorilor de telefonie pentru serviciile de roaming. Prima masura de acest fel a avut loc in 2007, iar a doua in 2009.

Propunerile trebuie sa fie aprobate de Parlamentul European si cele 27 de state membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#roaming, #ue, #regulament roaming, #telefoane mobile, #servicii roaming , #stiri Valerian Vreme