In 18 luni, vom plati taxele si impozitele de la calculator

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 00:54
1405 citiri
In 18 luni, vom plati taxele si impozitele de la calculator

Institutiile publice vor avea la dispozitie maximum 18 luni pentru a se inregistra in Sistemul National de Plata a Taxelor si Impozitelor dupa ce Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, o hotarare in acest sens, informeaza Newsin. 

Cele mai importante administratii publice vor fi inregistrate insa de la 1 ianuarie 2011, a precizat ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme.

"Este un element extrem de important in modernizarea sistemului de plata a impozitelor si taxelor din Romania. Practic, orice cetatean din Romania va putea in viitor, de acasa, de pe calculator, on-line sa-si plateasca impozitele si taxele pe care le are prin cadrul pe care astazi l-am creat prin adoptarea acestei hotarari de Guvern. (..)

Evident ca acest lucru presupune efort si din partea administratiilor locale, administratii care vor avea cadru creat astfel incat incepand cu 2011 in maniera integrata acest lucru sa se poata realiza", a declarat miercuri, la finalul sedintei de Guvern, premierul Emil Boc.

La randul sau, Valerian Vreme a dat explicatii suplimentare.

"Sistemul este dezvoltat de catre Ministerul Comunicatiilor cu Asociatia de Plati Electronice din Romania. Este primul sistem de acest fel dezvoltat in ultimii 20 de ani si are ca principal scop eliminarea cozilor la ghisee, dar si reducerea costurilor.

Comisioanele bancare la plata cu cardul sunt mai mici decat cheltuielile aferente deplasarii la ghiseu, iar sistemul va putea fi accesat de toti romanii, chiar daca se afla in tara sau strainatate", a spus ministrul Comunicatiilor.

Vreme a subliniat ca sistemul a fost implementat fara niciun cost de la bugetul de stat, el fiind pus la dispozitia statului de APER.

"Costurile de utilizare a sistemului depind de rezultatele achizitiilor publice desfasurate de fiecare institutie in parte pentru negocierea comisionului de tranzactionare", a explicat ministrul.

El a spus ca in acest moment sunt inrolate in sistem 4 primarii, care au fost prinse in testarea sistemului, dar ca in luna decembrie incepe implementarea, iar din ianuarie majoritatea institutiilor statului va trebui sa fie inregistrata.

El a spus ca pentru primariile mai mici termenul limita pentru inregistrarea in sistem este de 18 luni, fiind obligatoriu ca toate institutiile statului sa poata pune la dispozitia cetatenilor sistemul de plata online. 

#mcsi, #taxe, #impozite, #guvern, #valerian vreme , #stiri Valerian Vreme